In de afgelopen weken zijn er weinig verschuivingen geweest in de politieke voorkeur van de Nederlanders. De gebeurtenissen in Parijs hebben daarin ook geen echte veranderingen in aangebracht.
De PVV staat nu op 31 (+1) score. Dat komt mede doordat de PVV al dicht tegen het maximum potentieel zit (bijna een kwart van alle Nederlanderse kiezers geven aan de PVV een kans te geven op hun stem). De VVD staat nu op 17 (-1) en de PvdA op 11(+1). De andere verschuiving is het CDA naar 23 (-1)
De winst van 16 zetels sinds de verkiezingen van de PVV komt voor 9 zetels van de VVD, 4 van de PvdA en 2 van de SP. De PVV staat nu 7 zetels voor op nummer 2, D66.
In het verslag (pdf) staan grafieken over het verloop van de grotere partijen over 2014. VVD en PVV maakten daarbij de grootste schommelingen:
Er zijn hele grote verschillen in electorale voorkeur naar opleidingsniveau. Met name onder de lager opgeleiden hebben de regeringspartijen heel veel terrein verloren in de ruim 2 jaar. Haalde de PvdA onder die groep toen nog 23 procent, nu is het maar 5 procent! De PVV scoort nu onder die groep 28 procent en de SP 18 procent. Bij de hoog opgeleiden staat de D66 bovenaan met 21 procent.
Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs zijn er een aantal vragen gesteld.