De Tweede Kamer debatteerde woensdagavond over de aanslagen in Parijs. Dat debat begon met een stevige botsing tussen PVV-leider Geert Wilders en PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom. Die laatste verweet Wilders hetzelfde te doen als ‘de terroristen’: “Haat, angst en verdeeldheid zaaien.” Wilders nam dat niet: “Wat u zegt toont dat u een zieke geest heeft.” De Kamer sprak met minister-president Mark Rutte, minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over de aanslagen in Parijs vorige week. Nu ja, Plasterk kwam niet aan het woord. Premier Rutte leek het beter zelf over de inlichtingendiensten te spreken. Ook opvallend: er was wat strubbeling binnen de VVD over zwaardere wapens voor de politie en de toepassing van het oorlogsrecht..
Premier Rutte zei dat PVV-leider Geert Wilders ‘zeer grote woorden’ gebruikte toen die stelde dat als het in Nederland tot een aanslag komt, het kabinet dan bloed aan zijn handen heeft. Rutte zei woensdag in het Tweede Kamerdebat over de aanslagen in Parijs dat Wilders aanvoerder is van een grote partij en dat hij verantwoordelijk is voor het gewicht van zijn woorden. Volgens de premier draagt de opmerking van Wilders niets bij aan het oplossen van de problemen rond jihadisme en terrorisme. Rutte: “Dit kabinet doet alles wat het kan om ervoor te zorgen dat dit land veilig is en onze veiligheidsdiensten het noodzakelijke kunnen doen. Er zijn geen garanties dat wat in Parijs is gebeurd niet in Nederland kan gebeuren. Maar wij zijn tot op het bot gemotiveerd om ervoor te zorgen dat alles op orde is.”
D66-leider Alexander Pechtold had kritiek op Justitie-minister Opstelten. Hij hekelde de opmerking van Opstelten zondag bij Nieuwsuur dat er tempo moet komen in de behandeling van de nieuwe wetsvoorstellen om jihadisme en extremisme aan te pakken. “Deze minister zit er al vier jaar. Pas vijf maanden geleden kondigde hij een pakket van 38 maatregelen aan tegen jihadisme.” Vervolgens kwam Pechtold met een waslijst aan vragen voor Opstelten.
CDA en D66 waren begin september ook al zeer kritisch over Opsteltens optreden in een debat over het actieprogramma van het kabinet tegen jihadisme. Buma noemde dat toen ‘chaotisch’ en ‘een minister van Justitie onwaardig’. Volgens Pechtold was Opstelten, toen op 4 september, ‘volstrekt onvoldoende voorbereid’ op het debat. Beide partijen verweten de VVD-minister toen dat hij niet meer doet dan een reeks van al bestaande maatregelen oppoetsen en dat veel actiepunten niet onderbouwd zijn. Pechtold sprak van ‘een opgewarmde oude prak’.
Het VVD-pleidooi voor zwaardere bewapening van de politie viel bij D66 niet in goede aarde. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra is volgens Pechtold geen ‘wapenexpert’. Daarnaast is de D66’er bang dat een dergelijke belofte niet kan worden waargemaakt waardoor de angst alleen maar meer toeneemt.
Zijlstra had eerder op de dag gepleit voor zwaardere wapens voor de politie. Opstelten ziet dat echter niet zitten: het is niet aan de orde volgens hem. Wel is hij bereid om met de politiebonden en met de korpsleiding te gaan praten over hun wensen en zorgen over de slagkracht van de politiemensen. De politiebond ACP stuurde eerder deze week een brief naar Opstelten en de politietop. De ACP wil dat er 2000 extra en ook zwaarder bewapende agenten bijkomen om te kunnen optreden tegen terroristen en andere zwaar bewapende criminelen.
De VVD-minister reageerde ook op een ander pleidooi van Zijlstra om jihadisten die terugkeren naar Nederland te berechten volgens het oorlogsrecht. “Extremisten hebben ons de oorlog verklaard, dus dan is het oorlogsrecht van toepassing”, zei Zijlstra eerder in het debat. Volgens Opstelten denkt het kabinet niet aan inzet van het oorlogsrecht en is dat ook niet nodig. Hogere straffen en meer opsporingsbevoegdheden zijn allemaal inzetbaar in de huidige wetgeving rond terroristische misdrijven, aldus Opstelten.
Lichte ophef op Twitter. Tijdens het debat sprak Pechtold over een grafiek van Europol waaruit zou blijken dat islamitisch terrorisme in Europa minimaal is afgezet tegen andere vormen van terrorisme. Hij zette deze tijdens het debat op Twitter:
Europolcijfers terrorisme: pic.twitter.com/eWOFQLeq9j
— Alexander Pechtold (@APechtold) January 14, 2015
De grafiek komt echter van de extreem-linkse website Counterfire.
Van deze club – niet van Europol! – komt grafiek @APechtold: “Counterfire is a revolutionary socialist organisation” http://t.co/e56wMGROSQ — Freek Houweling (@freekh) January 14, 2015
Het grafiekje wat @APechtold twittert, staat niet in het rapport van Europol zelf. Hier het rapport: https://t.co/tkYdobX28o
— Freek Houweling (@freekh) January 14, 2015
Kortom, @geertwilders overdrijft het aandeel van moslims in terrorisme, @Apechtold goochelt ze met een handige uitsnede van cijfers weg — Kustaw Bessems (@KustawBessems) January 14, 2015
Zo. Nog even een nieuw grafiekje gemaakt voor @APechtold‘s tweede termijn. #parijsdebat pic.twitter.com/vZGpHkCUbc
— Martijn Jonk (@martijnjonk) January 14, 2015
Ihk terrorisme debat hier duidelijke cijfers europol 2006-2013 cc @KustawBessems @baspaternotte http://t.co/f9G0uDobI5
— Stephan Okhuijsen (@steeph) January 14, 2015
Het echte rapport leest u hier.
Er verandert weinig. Het Kabinet gaat door op de sinds afgelopen zomer ingeslagen weg. Dat betekent onder meer dat het Nederlanderschap sneller zal worden afgepakt van mensen die zich aansluiten bij terroristische organisaties. Ook wordt zoveel mogelijk verhinderd dat Nederlanders afreizen naar het strijdgebied, onder meer door hun paspoort af te pakken. Reizen ze toch uit en keren ze terug, dan worden ze aangehouden en eventueel vervolgd of ze blijven in het vizier van de opsporingsdiensten.