Buitenland

Moslims België ‘uit wanhoop’ naar Syrië

16-01-2015 15:00

Een antiterreuroperatie in België kostte gisteren aan twee mensen in Verviers het leven. Het lijkt te gaan om moslims die teruggekeerd waren van een jihadreis in het Midden-Oosten. Volgens ex-minister Laurette Onkelinx van Justitie zorgen gebrekkige perspectieven in eigen land voor gevoelens van machteloosheid en woede. Dat zou de voedingsbodem zijn voor de reis naar Syrië.

De personen zouden met de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gesympathiseerd hebben. Belgische veiligheidsdiensten vielen tegelijkertijd een groot aantal locaties door heel het land binnen en verrichtten diverse arrestaties. Ook in Frankrijk en Jemen werden mensen opgepakt in verband met deze operatie, waarmee een grote aanslag op de politie lijkt te zijn voorkomen.

De cijfers: percentage moslims & jihadgangers

Onze zuiderburen leveren per hoofd van de bevolking het grootste aantal ‘Syriëgangers’ van heel Europa, bericht France24. De krant baseert zich op informatie van het Centrum voor de Studie van Radicalisering (ICSR).

Deze denktank becijferde dat alleen Frankrijk en Groot-Brittannië in absolute aantallen meer ‘Europese jihadisten’ zien afreizen. Tussen eind 2011 en eind 2013 vertrokken bijna 300 Belgen naar het Midden-Oosten om zich bij radicale bendes islamisten aan te sluiten. België schat dat zo’n 170 van hen daar nu nog aanwezig zijn, terwijl er ongeveer 40 in het strijdgewoel werden gedood.

Volgens de Belgische minister Didier Reynders (BuZa) worden alle terugkeerders gemonitord door de veiligheidsdiensten. Zo’n 6% van de totale bevolking is moslim.

Achtergronden: werkloosheid & ’wanhoop’

In sommige ‘multiculturele’ wijken van Brussel, waaronder het beruchte stadsdeel Molenbeek, heeft ongeveer 50% van de jongvolwassenen (18-25 jaar) geen werk. Gebrekkige perspectieven zorgen volgens ex-minister Laurette Onkelinx (Justitie) voor gevoelens van machteloosheid en woede. Wanhoop is een sleutelfactor, denkt ze. “Als je wanhopig bent, geen toekomst hebt, dan ben je voor haatpredikers een veel eenvoudiger prooi.”

België kent één der hoogste percentages jeugdwerkloosheid van de geïndustrialiseerde wereld. Veel van deze jongeren volgen bovendien geen onderwijs meer. Hun (groot)ouders arriveerden in België tussen 1960 en 1970 om er in de staalindustrie te werken. De fabrieken zijn echter al geruime tijd geleden gesloten.

Discriminatie door de katholieke meerderheid zou ook een rol spelen in het radicaliseringsproces, evenals de opkomst van het Vlaams Belang.

In 2010 beleefde het land de opkomst van Sharia4Belgium, een inmiddels ontbonden jihadnetwerk dat jonge Belgen ronselde voor de ‘heilige oorlog’ in Syrië. “Het feit dat veel jongeren liever leven daar waar bommen vallen dan in ‘warm en gastvrij Vlaanderen’ bewijst dat de overheid faalt”, stond op hun site. “Overal ter wereld lijkt beter dan België.”