European Space Agency (ESA) bekijkt al maandenlang vanaf een afstand van dertig kilometer de ontwikkeling van geisers op komeet Churyumov-Gerasimenko. Die dingen worden naarmate de komeet dichter bij de zon komt steeds heftiger. En de foto’s tonen steeds meer details.
Waar de geisers voor het eerst alleen bij het smalle gedeelte van de komeet ontstonden, zijn ze nu ook te zien aan de uiteinden. Door een telescoop ziet dat eruit als een lange staart. Van dichtbij echter is het detail groot. Door te spelen met de belichting van de foto’s hoopt men meer te weten te komen over de oorsprong van de jets. Zo is onderstaande foto van 22 november 2014 overbelicht. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de precieze chemische samenstelling van de fonteinen zijn.
Rosetta zette in november een lander op de komeet. Dat apparaat is nog steeds kwijt, en heeft zichzelf inmiddels uitgeschakeld. Als de komeet dichter bij de zon komt, hoopt men het weer tot leven te wekken, omdat de zonnepanelen van de lander dan meer stroom opwekken. Dan worden ook de geisers groter.