Het PvdA-congres heeft een motie die altijd, volledige vrije artsenkeuze eiste, verworpen. De motie had – als zij was aangenomen – een groot probleem opgeleverd voor PvdA-leider Diederik Samsom, diens fractie in de Tweede Kamer en de PvdA-bewindslieden in het kabinet. Het verwerpen van de motie is een enorme opluchting voor de PvdA-top.
De PvdA-top had het congres zondagochtend geadviseerd de motie af te wijzen. Volgens het partijbestuur vroeg de motie iets wat ‘feitelijk onmogelijk is’. In de huidige zorgverzekeringswet is namelijk al opgenomen dat zorgverzekeraars niet-gecontracteerde zorg niet volledig hoeven te vergoeden als de verzekerde een goedkopere, naturapolis heeft, aldus het partijbestuur. “Zeker 70 procent van de Nederlanders heeft zo’n polis en heeft dus geen volledig vrije artsenkeuze.”
De kwestie rond de vrije artsenkeuze kwam half december prominent op de politieke agenda toen een wetsvoorstel dat die keuze inperkt in de Eerste Kamer sneuvelde, mede door de tegenstem van drie PvdA-Senatoren. Het kabinet kwam er kortstondig door in crisis. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid schrijft nu aan een nieuw wetsvoorstel dat dan opnieuw door zowel de Tweede als de Eerste Kamer wordt behandeld.
Het PvdA-congres in Utrecht steunde zondag wel een motie over de artsenkeuze die veel minder ver gaat en waarmee de partijtop kan leven. Hierin wordt gesteld dat het nieuwe voorstel van minister Schippers alleen acceptabel is als elke Nederlander kan kiezen voor een aanbieder van eerstelijnszorg (huisartsen en dergelijke). Ook moet acute en academische zorg zonder enige beperking voor iedereen beschikbaar zijn die het nodig heeft.
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid en vicefractievoorzitter Martijn van Dam hadden het congres opgeroepen die motie wel te steunen. Van Rijn wees erop dat het kabinet wil dat er een einde komt aan de vergoeding voor onzinbehandelingen in privéklinieken of artsen die veel meer of veel duurdere behandelingen uitvoeren (en declareren) dan nodig is.