Achtergrond

Geen atoombunker onder eventueel te bouwen moskee Gouda

04-02-2015 15:44

De gemeente Gouda maakt donderdag bekend of er een moskee zal verrijzen op het terrein van de Prins Willem-Alexanderkazerne (PWA). Al enige tijd wordt er gesproken over een atoombunker die zich onder de grond zou bevinden. Maar er zit geen atoombunker onder de eventueel te bouwen moskee in Gouda. Dat zeggen de gemeente, het ministerie van Binnenlandse Zaken en een oud-commandant van de kazerne tegen ThePostOnline. Er is wel degelijk een atoombunker op het complex van de voormalige PWA maar die bevindt zich grotendeels bovengronds en bestaat uit één bouwlaag (Zie foto boven dit artikel). Het verhaal over een ondergronds complex kwam in de wereld na een aanname van CDA-Kamerleden die werd bevestigd door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Een reconstructie.

De ‘NAVO-bunker’ van het Nederlands Dagblad…

Het Nederlands Dagblad publiceerde op zaterdag 18 oktober een reportage over de mogelijke bouw van de moskee op het terrein van de kazerne. De krant schrijft over de bunker:

“Sommige buurtbewoners vrezen zelfs dat Syrië-gangers voortaan in Gouda getraind gaan worden; het kazernecomplex bevat een NAVO-bunker, die daar uitstekend geschikt voor zou zijn.”

…werd ‘de atoombunker onder het kazernecomplex’

Dat was voor het CDA aanleiding om op donderdag 20 november Kamervragen te stellen: is het een verstandig idee om een complex met een atoombunker aan een moskee te verkopen. In vraag zes gaat het mis:

“Krijgt de koper van de voormalige kazerne de atoombunker hierbij inbegrepen en heeft deze koper dan vrij toegang tot en beschikking over de atoombunker? Zo nee, wiens eigendom is de bunker dan? Op welke wijze wordt er omgegaan met de atoombunker onder het kazernecomplex? Wordt deze onbruikbaar gemaakt en wie is daar (financieel) voor verantwoordelijk? Zo ja, welke risico’s ziet u in dit kader, wanneer bijvoorbeeld mogelijk extremistische moslims toegang hebben tot de atoombunker, en hoe wordt met deze risico’s omgegaan?”

Opstelten antwoordde vorige maand:

“Ja, de bunker behoort in principe tot de te verkopen onroerende zaak. De gemeente Gouda heeft aangegeven dat als de plannen voor gezamenlijke huisvesting doorgaan en de gemeente het complex aankoopt de bunker gesloopt gaat worden. De gezamenlijke moskeeën hebben overigens ook vanaf het begin aangegeven de bunker te willen slopen.”

Atoombunker bestaat uit één bouwlaag

Opstelten laat dus onweersproken dat er een atoombunker onder het kazernecomplex zit. Maar hoe zit het nou echt? Het ministerie van Defensie verwijst ons door naar Binnenlandse Zaken, het complex valt nu onder de verantwoordelijkheid van het Rijksvastgoedbedrijf. Persvoorlichter Frank Wassenaar schept helderheid:

“Zoals vaak ligt de waarheid in het midden: de bunker bevindt zich deels boven- maar ook ondergronds. Maar het is één bouwlaag.” De bunker heeft een oppervlakte van 2100 vierkante meter, volgens Wassenaar. Vroeger zaten er nog drie etages kantoorruimte bovenop, maar die zijn inmiddels gesloopt. De gemeente beschikt volgens Wassenaar over alle bouwtekeningen. Ambtenaren van het ministerie en de gemeente hebben de bunker ook zelf bekeken. Verhalen over een geheimzinnig ‘Kroonbesluit’ blijken onwaar. Daarmee wordt slechts bedoeld dat de bouw bij Koninklijk Besluit is genomen, dus door de regering.

De gemeente Gouda zegt dat de informatie op de site Bunkerpictures.nl (onderste bunker) klopt. De bunker werd tijdens de Koude Oorlog gebouwd voor het Nationaal Territoriaal Commando, bood plaats aan 100 militairen en had 50 slaapplekken.

Oud-commandant: Er is geen ondergronds complex

Majoor b.d. Ger Sterk was van 1980 tot 1983 commandant van de kazerne en ook verantwoordelijk voor de atoombunker. Hij bevestigt de lezing van het ministerie en de gemeente. De bunker kan na zijn vertrek als commandant onmogelijk uitgebreid zijn met extra compartimenten en tunnels ondergronds, omdat de muren van zwaarbewapend beton zijn, soms meer dan een meter dik. “Het is onmogelijk dat er daar nadien nog ondergronds bijgebouwd is. Er is geen sprake van geheime, ondergrondse tunnels en complexen. Die waren er niet en zijn er niet.” Als reden voor  de bouw van een bovengrondse bunker en geen ondergrondse, wijst Sterk op de zachte veengrond. Die zou daar niet geschikt voor zijn. Als de bouw van de moskee doorgaat wordt de bunker gesloopt, meldt de gemeente Gouda. Sterk vraagt zich af of het de gemeente gaat lukken de bunker te slopen voor de begrote  150.000 euro: “Het is een enorme massieve constructie.”

CDA ontevreden over beantwoording Opstelten

Ondertussen heerst er nog steeds wrevel in de Kamer over de mogelijke bouw van de moskee. Vorige maand schreef Opstelten dat salafisten uit het buitenland een financiële bijdrage leveren aan de moskee. Peter Oskam (CDA) wil dat Opstelten daar onderzoek naar laat doen. “De minister erkent wel dat salafisten vanuit het buitenland inspringen bij projecten als dit in Gouda, maar verbindt hier geen stappen aan. Dit terwijl het salafisme op gespannen voet staat met onze democratische rechtstaat”, zei Oskam eerder. Volgens Opstelten laat Gouda zelf onderzoek doen naar de herkomst van het geld voor de moskee, die gecombineerd moet worden met een school en een kinderdagverblijf. Oskam vindt dat de minister de kwestie ‘op het bordje van Gouda afschuift’.

Het CDA heeft nieuwe Kamervragen gesteld. En ja, ook over de bunker die zo mysterieuzer en mysterieuzer wordt:

“Klopt het dat de bunker zwaarbeschermde en ondergrondse onderkomens bevat en is gebouwd om commandocentra te beschermen tegen massavernietigingswapens op basis van het dreigingsbeeld ten tijde van de Koude Oorlog?”

Lees ook

Ophef in Gouda over megamoskee Al-Wahda

Omwonenden megamoskee Gouda dreigen ‘grof geschut’ in te zetten