FARC-guerrillalid Tanja Nijmeijer nodigt Nederlandse politici uit voor een bezoek aan Cuba. Ze wil Tweede Kamerleden voorlichten over de lopende vredesonderhandelingen met de regering van Colombia. “Als politieke partijen in Nederland en Europa het vredesproces van dichtbij willen leren kennen, zijn ze van harte uitgenodigd hier in Havana.” Dat zegt ze in een interview met ThePostOnline. SP-Kamerlid Harry van Bommel zegt ja, zijn Europese VVD-collega Hans Van Baalen heeft er ook oren naar, maar onder voorwaarden. VVD-Kamerlid Ten Broeke heeft echter geen interesse, PvdA’er Michiel Servaes vindt het nog te vroeg.
Sinds najaar 2012 overleggen de linkse guerrilla ‘Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia’ met de Colombiaanse regering in Cuba over een einde maken aan de vijftigjarige oorlog, een van de langdurigste conflicten ter wereld. Naar schatting zijn 200.000 mensen in de strijd omgekomen. In gesprek met TPO’s Arnold Karskens zegt Nijmeijer: “Ik zou het leuk vinden als Nederland een actievere rol speelt. Momenteel kan dat niet want Nederland zit in de Europese Unie en daar staat de FARC op de lijst van terroristische organisaties.”
Momenteel bemoeien de EU-landen zich daarom niet met het vredesproces gehouden in een residentiële wijk van de Cubaanse hoofdstad. Maar als het aan Tanja Nijmeijer ligt, komt daar verandering in, al was het maar om zich beter te oriënteren. “Want ook in een post-conflict kan Nederland een belangrijke rol spelen. Voor ons als organisatie is dat heel erg belangrijk. Als het vredesproces is afgelopen en het moeilijke begint, namelijk de implementering, vind ik belangrijk dat de internationale gemeenschap weet waar het om gaat.”
Europees VVD’er Hans van Baalen heeft contacten in Colombia en bezocht enkele jaren terug president Juan Manuel Santos over het EU-vrijhandelsverdrag. “FARC een terroristische organisatie op de EU-lijst. Dat compliceert contacten natuurlijk, maar voor mij is veel belangrijker: welke toegevoegde waarde kunnen Nederlandse politici, anders dan minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders spelen? Als er een definitief vredesakkoord tussen de regering van Colombia aan de ene kant en FARC aan de andere kant is, dan ligt dat anders. Als de regering-Santos en de FARC gezamenlijk waarnemers zouden uitnodigen, sta ik daar positief tegenover.”
“Mooi dat Van Baalen ook interesse heeft”, zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. De SP’er heeft geen enkel probleem met de uitnodiging van Nijmeijer: “Ik zou dat zeker doen.” Hoe ziet hij het voorbehoud van Van Baalen over een gezamenlijke uitnodiging? “Daar heb ik minder moeite mee. Het ligt voor de hand om met alle partijen te praten natuurlijk. Maar ik houd mij het recht voor met elke partij te spreken.”
In de Tweede Kamer wordt gemengd gereageerd. VVD-buitenland-woordvoerder Han ten Broeke heeft geen interesse: “Ik heb geen factfindingmissie nodig om te constateren wat de FARC voor een organisatie is. Vanzelfsprekend zou het goed zijn als het geweld over en weer op zou houden maar ik zie daarin geen bijzondere rol weggelegd voor Nederland. Tanja Nijmeijer poseert nu wel als diplomaat, maar wat mij betreft is ze gewoon lid van een terreurorganisatie.”
PvdA-Kamerlid Michiel Servaes volgt de voortgang van de besprekingen in Havana via persoonlijke contacten ‘vrij nauwgezet’. Die lijken de goede kant op te gaan, al moeten de lastigste issues, vooral transitional justice, oftewel wat doen we met mensen met bloed aan hun handen? – nog beslecht worden. Daarnaast moeten andere paramilitaire groepen en guerrillabeweging ELB on board komen.
Servaes wijst er op dat anders dan Nijmeijer suggereert, de huidige status van de FARC geen belemmering is voor Nederland om het vredesproces te ondersteunen. “Mede op aandringen van de PvdA-fractie heeft Nederland onlangs de bijdrage aan een waarnemersmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) uitgebreid. Als het vredesproces slaagt – zou fantastisch zijn, maar zo ver zijn we voorlopig dus nog niet – kan ik me heel goed voorstellen dat we nadenken hoe we de implementatie kunnen ondersteunen.” Zou hij zelf als waarnemer aanschuiven? “Of daar een rol weggelegd zou zijn voor parlementaire waarnemers vind ik wat vroeg om nu te zeggen.”
De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken maakt jaarlijks in mei een reis naar het buitenland. Al vóór het interview met Nijmeijer werd overwogen naar Cuba af te reizen, mede met het oog op de ontwikkelingen in de relatie tussen de Verenigde Staten en het land. De commissie heeft nog geen definitief besluit genomen.
Het hele interview met ‘de Hollandse Che Guevara’ op TPO Magazine: “Ik ben niet getrouwd met het wapen”