In de eerste zes maanden van vorig jaar zijn in asielzoekerscentra in Nederland 2741 (gewelds)incidenten geregistreerd. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), die de Volkskrant kreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.
Het handelt bij de geregistreerde incidenten onder meer om 124 intimidaties en bedreigingen, 80 zelfmoordpogingen, 13 zelfmoorden, 47 mishandelingen en 4 zelfverbrandingen.
Dolmatov
Het is voor het eerst dat zo’n overzicht naar buiten komt. Na de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov moest het COA de lijst gaan bijhouden.
Volgens het COA zijn de cijfers niet nauwkeurig, omdat het personeel in de centra nog moet wennen aan de registratiemethode. Maar ze zouden wel een goed beeld geven. In de eerste helft van vorig jaar telden de centra 12.000 asielzoekers. Nu zijn dat er twee keer zo veel.
Categorieën
De lijst met incidenten telt 46 categorieën, deze lopen uiteen van onacceptabel gedrag (461 keer) tot het niet schoonhouden van de eigen leefomgeving (173 keer). Verder waren er onder meer 58 vermissingen, 23 hongerstakingen en was er 10 keer het vermoeden van mensenhandel.
Het registreren gaat nog niet altijd goed. Incidenten worden vaak te laat of helemaal niet gemeld. Dat komt doordat medewerkers geen tijd hebben om te registreren of incidenten niet belangrijk genoeg vinden.
Geen reëel beeld
COA zegt verder in een reactie dat de gegevens geen reëel beeld geven. “Dat komt doordat inderdaad de manier van registreren niet op orde is”, erkent de organisatie. “Uit onze analyse blijkt bijvoorbeeld dat er in de bewuste periode in totaal 72 fysieke geweldsincidenten waren. Daarnaast waren er minder heftige incidenten zoals porren, slaan, duwen waarbij geen sprake was van verwondingen. Ook waren er geen 13 zelfmoorden, maar 3.”
Vluchtelingenwerk Nederland stelt in de krant dat de vele incidenten een logisch gevolg zijn van de situatie waarin de asielzoekers zitten. “Het gaat om mensen die uit verschrikkelijke omstandigheden komen”, zegt een woordvoerster. “Ze kampen vaak met trauma’s en zitten in onzekerheid over de asielprocedure.”
Anp/TPO