Verzet tegen komst 1000 asielzoekers Hardenberg

16-02-2015 15:42

Woedend is ze, want het nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel. Afgelopen donderdag las Kirsten Godefroy in De Stentor dat het stadsbestuur (CDA/ChristenUnie/PvdA) van Hardenberg besloten heeft een leegstaande akker naast haar woning te gaan inzetten voor de bouw van een tijdelijk asielzoekerscentrum, terwijl die akker industrie als bestemming heeft. Hier moeten de komende vijf jaar tijdelijk 1000 azielzoekers worden gehuisvest. Tijd voor actie, dacht ze direct. “Mijn huis is straks niets meer waard.”

1000 vluchtelingen

Vooralsnog gaat het om een periode van vijf jaar, maar die periode kan worden uitgebreid als de situatie daarom vraagt. Verantwoordelijk wethouder René de Vent (PvdA) in De Stentor: “Mensen in nood die vanwege onderdrukking of oorlog hun thuisland ontvluchten en afhankelijk zijn van ondersteuning, kunnen op onze betrokkenheid rekenen. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en actief bijdragen aan een oplossing voor deze urgente situatie.”

Nood is hoog

Vanwege de grote toestroom van vluchtingen naar ons land is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hard op zoek naar locaties waar het vluchtelingen kan huisvesten. Zodoende kwam Hardenberg in beeld bij het COA. De locatie zou al na de zomer klaar moeten zijn voor de asielzoekers.

Bezwaren

“Ja, maar dat kan zomaar niet”, zegt Godefroy. Drie jaar geleden verhuisde zij vanuit de Randstad naar Hardenberg. “Ons gezin was op zoek naar rust. Het werd ons te druk in de Randstad. We voelden ons daar niet meer veilig op straat. We hebben daarom bewust gekozen voor dit huis. In het bestemmingsplan staat dat het leegstaande perceel bestemd is voor industrie. En dan lees je opeens in de krant dat er 1000 asielzoekers komen. Er zou hier rust zijn en veel groen. Geen azc naast mijn huis. Dan had ik het echt niet gekocht.” Ze is bang dat ze haar huis straks niet meer aan de straatstenen kwijt komt. “Het is echt niets meer waard straks.”

Nadat ze vrijdag 13 februari ook nog de bewonersbrief ontving besloot ze actie te ondernemen. Ze richtte het Burgercomité Hardenberg op en sloot zich aan bij AZC-Alert, een platform dat zich intensief bezighoudt met asielzoekercentra. “Ik heb veel geluiden gehoord van mensen uit de buurt die het ook niet eens zijn met de beslissing. Er zijn een hoop mensen die bezwaren hebben tegen de komst van die mensen.” Afgelopen weekend werd er al een aantal spandoeken geplaatst op de plek waar de asielzoekers gehuisvest moeten worden.

Veiligheid

Het grootste probleem heeft Godefroy met het veiligheidsaspect. “De gemeente is er totaal niet op voorbereid. Hoe is de samensteling van de groep mensen die hierheen moet komen? Zijn het gezinnen, of zijn het alleen mannen? Dat maakt nogal wat uit.” Ook is haar comité van mening dat ze een goede dagbesteding moeten hebben. “Anders gaan ze hier maar over straat lopen. Dat is ook niet goed.”

Lobby

De komende tijd staat voor Godefroy in het teken van de lobby. Vanavond is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden, later is er nog een inloopavond. “Ik zal raadsleden gaan aanspreken. Wij zijn niet de enige die bezwaren hebben, ook in de politiek zijn er bezwaren. Die moeten we nu zien te mobiliseren.” Of er ook protestacties komen weet ze nog niet. “Daar hoop ik wel op. Het is nu een kwestie van de mensen mobiliseren. Al hoorde ik mensen verzuchten dat ze er toch niets meer tegen kunnen doen.”

Besluit

De gemeenteraad van Hardenberg moet nog akkoord gaan met de komst van de tijdelijke huisvesting. Op 3 maart staat het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad.