Het Oekraïense leger heeft woensdag de plaats Debaltseve moeten opgeven. De strijd om het stadje woedde de afgelopen dagen door, ondanks een beklonken wapenstilstand. De rebellen hebben die strijd gewonnen, zo bleek woensdag.
Oekraïense troepen begonnen zich woensdagochtend terug te trekken. Volgens president Petro Porosjenko had aan het einde van de ochtend het leeuwendeel van de Oekraïense militairen de strategisch belangrijke plaats verlaten en zou de rest snel volgen. Sommige militairen zouden gewond zijn.
Debaltseve is een belangrijk spoorknooppunt in het oosten van het land en lag in een soort Oekraïense enclave in gebieden die verder bezet werden door de pro-Russische separatisten. Zij vonden dat de wapenstilstand, die in de nacht van zaterdag op zondag inging, niet gold voor het plaatsje en vochten door.
Of die strijd nu gaat liggen en een vorige week in Minsk gesloten bestand zal worden nageleefd, is niet duidelijk. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wordt het bestand langs de rest van de frontlinie wel grotendeels gerespecteerd. Bovendien zouden de rebellen bezig zijn met het terugtrekken van zware wapens zoals artillerie en raketten, meldden ze zelf.
De inname door pro-Russische rebellen van de plaats Debaltseve in het oosten van Oekraïne wordt internationaal beschouwd als schending van het staakt-het-vuren en het akkoord van Minsk. Verschillende politieke kopstukken noemden het een schending van het Minsk-akkoord.
Duitsland, Groot-Brittannië en de Europese Unie leverden woensdag kritiek op de gebeurtenissen in de strategisch belangrijke plaats.
Berlijn veroordeelde de inname van Debaltseve. Duitsland noemt het een duidelijke schending van het bestand maar verklaarde dat het nog te vroeg was om het akkoord ten grave te dragen.
Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond handelde de Russische president Vladimir Poetin tegen de geest van het Minsk-akkoord door de regeringstroepen in Debaltseve op te roepen zich over te geven.
De EU roept de separatisten op alle militaire activiteiten stop te zetten. Ook de andere afspraken moeten worden nageleefd, zoals de terugtrekking van zwaar wapentuig. Verder wil Europa dat internationale waarnemers worden toegelaten en dat iedereen die uit de regio wil vertrekken, dat ook veilig kan.
De EU dreigt met “gepaste maatregelen”, mochten de gevechten en andere schendingen van het Minsk-akkoord blijven voortduren. Het kan dan om nieuwe sancties tegen de rebellen en Russen gaan.