Interview

‘Ik kan elk moment in huilen uitbarsten, die bezetters hebben geen idee welke schade ze aanrichten’

19-02-2015 14:37

Sophie ter Schure (29) is promovenda Taalwetenschappen bij de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA. Zij doet onderzoek naar klankherkenning bij baby’s en maakt daarvoor gebruik van een onderzoeksopstelling in één van de kamers van het zogenaamde ‘Babylab’, in het door studentenactievoerders bezette Bungehuis, faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dit Bungehuis wordt nu al zeven dagen bezet door studenten die zeggen voor een democratisering van het universiteitsbestuur te zijn en tegen de geplande bezuinigingen van de faculteit Geesteswetenschappen.

Maar omdat het Bungehuis nu bezet is, kan er geen gebruik meer worden gemaakt van de proefopstellingen en onderzoeksruimtes en kunnen dus geen baby’s meer worden onderzocht. Voor Ter Schure een ware nachtmerrie: haar hele onderzoek, wat ze in juli hoopt af te ronden, dreigt nu gevaar te lopen.


“Ik ben voor het afronden van mijn onderzoek afhankelijk van de proefopstellingen die we hebben gemaakt in de onderzoeksruimte van het ‘Babylab’ in het Bungehuis. Er staat daar specifieke hardware opgesteld (zoals een speciaal beeldscherm en een camera die oogbewegingen van baby’s registreert) waarvoor aparte software is geschreven. Bij psychologie hebben ze ook dergelijk onderzoekslab maar daar gebruiken ze totaal andere software. De proefopstelling ergens anders opbouwen heeft nu geen zin, het kostte zeker een maand om alles op te bouwen en de software te schrijven.

“Inmiddels heb ik al zes experimenten moeten laten schieten. Omdat de baby’s precies de juiste leeftijd moeten hebben voor het onderzoek en het lastig plannen is met agenda’s van ouders, het lab en de slaapjes van de baby, is het maar de vraag of die baby’s op een later moment nog mee kunnen doen.
En dan ben ik niet de enige die daar onderzoek doet. Het lab was volledig volgepland deze week, ook met EEG-onderzoek van een paar MA-studenten en een promovenda van muziekcognitie. Ook zij hebben een flink aantal experimenten moeten laten schieten.

‘Opnieuw beginnen’

“Waar ik ook bang voor ben is dat de bezetters iets doen met mijn spullen in mijn kamer. Als er privacygevoelige informatie op straat belandt over die baby’s, of er wordt met de onderzoeksdata geknoeid, dan kan ik letterlijk helemaal opnieuw beginnen. Mijn werk dat maanden heeft gekost dreigt straks gewoon in het riool te worden gespoeld. Die gedachte frustreert me vreselijk. Ik ben sowieso echt op van de stress in deze laatste fase van mijn promotieonderzoek en moet me nu ik dit vertel beheersen om niet in tranen uit te barsten.

 

‘Ik ben echt op van de stress. Ik moet me nu ik dit vertel beheersen om niet in tranen uit te barsten’

 

“Terwijl ik wel sympathiseer met waar die actievoerende studenten voor staan. Ik vind het echt heel goed dat ze zich inzetten voor een betere universiteit en meer democratie, maar ze hebben geen enkel idee hoe erg ze onderzoekers en studenten hiermee duperen. Ik vraag me serieus af wat dit voor mensen zijn. Zijn het wel allemaal studenten of zijn het gewoon mensen die misbruik maken van de situatie? Want waarom het Bungehuis bezetten? Waarom bezetten ze het gebouw van het College van Bestuur (CvB) niet?

“Zodra ik wist dat de bezetters langer dan een dag wilden blijven heb ik letterlijk huilend aan de telefoon gehangen. Ik heb ze verteld dat het gebruik van de Babylab doorgang moet kunnen blijven vinden. Ze vertelden me toen doodleuk dat ik ‘dan wel door het raam naar binnen kan als het echt moet’. Maar ik kan ten eerste echt niet aan moeders vragen of ze even met hun baby op de rug door een raam klauteren en ten tweede zouden dan de onderzoeksresultaten niet geldig zijn omdat de baby’s dan door alle indrukken anders reageren dan onder normale omstandigheden het geval is.
Ze konden helaas niets voor me betekenen. Wel beloofden ze me later te helpen zoeken naar nieuwe moeders en baby’s voor het onderzoek.

Schadepost

“Maar zelfs dan: we hebben 4000 euro moeten uitgeven voor een recruitmentprogramma voor het vinden van de juiste testpersonen. Als we opnieuw moeten zoeken naar baby’s, is dat een schadepost. En dan heb ik het nog niet eens over de goodwill, van bijna vier jaar die ik heb opgebouwd, die verloren gaat of de kosten aan salarissen die moeten worden betaald aan mensen die nu niet kunnen werken.

“De communicatie met het CvB is ook frustrerend. We krijgen af en toe een mailtje met daarin de mededeling dat ze ‘naar andere oplossingen zoeken’. En ze zeggen dat als de bezetters eruit gaan het nog wel een week kan duren voordat alles weer schoon is en iedereen er weer in kan. Ik moet dan dus nóg een week langer wachten. Ik wilde mijn promotie begin juli hebben afgerond, en dat was al een overschrijding van de eerste deadline, maar het ziet er nu niet naar uit dat ik dat ga halen.”

 

Reacties:

 

Woordvoerder Fopma van de faculteit Geesteswetenschappen reageert tegen ThePostOnline op de vraag of de faculteit begrip kan opbrengen voor de bezetting als volgt:

“Inhoudelijk kunnen we op sommige punten best begrip opbrengen voor het feit dat er gedemonstreerd wordt, maar de manier waarop dat gebeurt is erg vervelend. Niemand is tegen democratisering, maar de actievoerders gaan voorbij aan het feit dat er al heel veel democratisering is binnen de universiteit.”

“Er zijn veel mensen gedupeerd door de actie, bijvoorbeeld de onderzoekers van het Babylab. Maar ook de studenten die er les zouden krijgen. Natuurlijk kunnen docenten naar een ander gebouw, maar er komen veel logistieke problemen bij kijken. Zo liggen er boeken en ander lesmateriaal in het Bungehuis. Studenten die voor hun scriptie boeken uit het Bungehuis nodig hebben zijn gedupeerd en lopen vertraging op. Ook ons voorlichtingsmateriaal voor potentiële nieuwe studenten ligt daar.”

“We hebben onze voorlichtingsbijeenkomst moeten verplaatsen en al het materiaal opnieuw moeten printen. Daar zitten kosten aan verbonden en daarnaast is het maar de vraag of we alle potentiële studenten tijdig weten te bereiken. Ook de schoonmaak van het gebouw zal de nodige kosten met zich meebrengen. De rechter zal beslissen of we die kosten op de bezetters kunnen verhalen, maar we zullen dat in eerste instantie zelf moeten bekostigen.”

“Het gebouw moet zo snel mogelijk weer in gebruik worden genomen. Hoe groot de schade binnen is, weten we pas als we daadwerkelijk weer naar binnen kunnen. Al met al is dit erg vervelend voor een faculteit die net zorgvuldig aan het uitzoeken was waar er bezuinigd zou kunnen worden.”

 

 

Vanuit het Bungehuis reageert actievoerder Fokke:

“Het is nooit onze intentie geweest om medewerkers of studenten te duperen en we vinden het zonde voor de onderzoekers van het babylab dat zij hier hinder van ondervinden. We willen het onderwijs zo min mogelijk in de weg zitten en hebben zelfs alternatieve roosters gemaakt voor mensen die hier colleges zouden geven.

“Bovendien hebben we vrijwel vanaf het begin van de bezetting het gebouw opengesteld voor medewerkers en studenten, enkele zitten nu ook gewoon hier te werken. Aangezien we de deuren hebben gebarricadeerd moeten zij via een trap door het raam naar binnen, maar dat is prima te doen.

“De enige mensen die we hier niet willen hebben zijn het faculteitsbestuur en beleidsmedewerkers. Wat wij echter begrepen hebben is dat decaan Frank van Veen zijn medewerkers met klem heeft verzocht hier niet te komen.

“We zien constant tweets voorbij komen van de universiteit dat wij de dialoog niet aan willen gaan, maar dat is onzin. AT5 heeft voorgesteld om bij hen de dialoog aan te gaan, maar dat heeft de universiteit geweigerd.”

Zullen jullie de uitspraak van de rechter accepteren, ongeacht de uitkomst?

“We kunnen niet op de dagvaarding vooruitlopen, maar gaan er niet vanuit dat de rechter meegaat in de eis van de universiteit om een dwangsom van een ton per dag op te leggen. Dat is wel een erg exorbitant hoog bedrag voor studenten. Wat we in ieder geval hebben bereikt, is het bespreekbaar maken van de ondemocratische wijze waarop universiteiten bestuurd worden. Er zijn genoeg professoren en onderzoekers die ons steunen, hopelijk blijven zij dat ook doen na de uitspraak.”

 

 

Reactie van Humanities Rally, één van de organisaties die de bezetting steunt:

 

“Beste ,

De reden waarom humanities rally de bezetting steunt is dat de bezuinigingen en daaruit voortvloeiende hervormingsplannen desastreus zijn voor de kwaliteit van onderwijs en onderzoek op de FGw. Wij zetten ons al maanden in om deze plannen te stoppen dan wel veranderen. Deze bezetting is daartoe een middel.
Wij begrijpen de zorgen van de mensen wier onderzoek nu geblokkeerd wordt, maar wijzen erop dat de bezuinigingen veel schadelijker zijn voor datzelfde onderzoek. Humanities Rally strijdt in feite dus ook voor hun belang, maar vindt het natuurlijk erg zuur dat zij hier last van ondervinden.
Ik hoop dat ik je vragen heb beantwoord!

Groeten,

Jarmo Berkhout
Humanities Rally”

 

 

Van de Facebook-pagina ‘De Nieuwe Universiteit’

Geacht college,

In de dagvaarding die u 17 februari jongstleden aan ons hebt doen toe komen laat u blijken dat bepaalde academische activiteiten door de gebeurtenissen van afgelopen week hinder ondervinden. U laat bijvoorbeeld weten dat onderzoek met baby’s alleen in het Babylaboratium in het Bungehuis kan plaatshebben. Voor een aantal van deze bezwaren hebben wij begrip. Zo begrijpen wij dat de mogelijkheid om het pand te betreden door een raam via een ladder, die wij onderzoekers de afgelopen week hebben geboden, voor baby’s niet adequaat is.

Voordat wij verder in gaan op deze en andere bezwaren een opmerking vooraf. Wij betreuren het dat u ons hier niet eerder op heeft geattendeerd, maar hiermee heeft gewacht tot de presentatie van deze bezwaren in de dagvaarding, want dan hadden wij eerder naar een oplossing voor deze problematiek kunnen zoeken. Dat deze bereidheid er is blijkt uit het feit dat wij de toegang van meet af aan niet categorisch hebben ontzegd. Wij willen in aanvulling van de reeds verleende toegang aan specifieke personen, de onderzoekers alsnog aanbieden een deur voor hen vrij te maken die wij op verzoek zullen openen om de onderzoekers en hun proefpersonen binnen te laten zodat hun experimenten doorgang kunnen vinden. Wij vertrouwen erop dat u de verzwakking van onze barricades die hiermee gepaard gaat niet zult aanwenden om het pand binnen te dringen, zodat een minimum aan openbare orde gegarandeerd blijft.

Bovendien schrijft u dat personele mutaties en het uitbetalen van medewerkers geen doorgang kunnen vinden. U meent dat het essentieel is voor medewerkers van personeelsadministratie om fysieke toegang te krijgen tot de personeelsdossiers in hun kantoor. Wij zien de noodzaak hiervan in en zijn bereid maximaal 2 medewerkers toe te laten voor maximaal 2 dagen per maand om hiervoor zorg te dragen, althans wij zijn bereid om te overleggen met medewerkers over de tijd die hiervoor nodig is.
Tot slot laat u weten zorgen te hebben omtrent de brandveiligheid van het gebouw en daarmee de veiligheid van studenten, medewerkers, onderzoekers en omwonenden. Wij hebben hierover contact opgenomen met de brandweer om het pand te controleren en een niet-bindend advies te geven omtrent de brandveiligheid.

Wat de overige aspecten betreft geldt dat het u bekend is dat de kamers met vertrouwelijke gegevens zoals bekend op slot zijn, en blijven, en in beheer zijn bij betrokkenen, die gelieerd zijn aan de UvA, en geen onbekende derden.
Tot slot: voor zover u hinder ondervindt van deze actie, geldt dat deze hinder een betreurenswaardig maar onvermijdelijk aspect van deze, onmiskenbaar noodzakelijke, vorm van actievoeren is.

Hoogachtend,
De Nieuwe Universiteit

 

Lees ook:

UvA-wetenschappers betuigen steun aan Bungehuis-bezetters
UvA eist ton dwangsom per dag van bezetters Bungehuis
UvA dagvaardt bezetters Bungehuis
Mars tegen verschraling’: Linkse UvA-activisten bezetten universiteitsgebouw
Facebookpagina De Nieuwe Universiteit
Liveblog Folia