Brahim Bourzik, hoofdredacteur van De Moslimkrant en initiatiefnemer van de glossy over Mohammed, hekelt de rol van de Telegraaf in het debat over de ‘haatimams’. Er ontstond ophef na publicatie in De Telegraaf waarin de imams stonden afgebeeld die op 8 maart zouden optreden op het gala van de Stichting Rohamaa in Rijswijk. Vervolgens trok de Minister van Buitenlandse Zaken de visa van de imams in.
Bourzik liet in het Mediaforum van Radio 1 weten de invloed van De Telegraaf een gevaarlijke ontwikkeling te vinden. In zijn ogen heeft de berichtgeving het debat geen goed gedaan. “Die visa zijn ingetrokken door de berichtgeving met gebruik van woorden als ‘haatimams’ en een ‘haatgala’. Ik had Minister Koenders hoog zitten, maar als De Telegraaf niks had geschreven dan waren die mensen hier gewoon geweest. Je kan debatteren over het nut van de uitnodiging, maar ik hoop niet dat De Telegraaf kan bepalen wat er gebeurt. De departementen en ambassades moeten gewoon primair een besluit kunnen nemen.”
Ook aanwezig in het Mediaforum was Roos Schlikker die de rol van de grootste krant van Nederland nuanceert. “De invloed van kranten op politici is niet nieuw, natuurlijk doen ze aan actiejournalistiek, maar uiteindelijk gaat het er toch vooral om wat die imams vinden.”
Bourzik twijfelt wel of het zo verstandig was om die imams binnen te halen. “In principe valt het onder de vrijheid van meningsuiting, maar ik denk dat de organisatie goed moet nadenken wat deze mensen hier moeten doen. Zij brengen het moslimgeloof zoals ze dat in landen als Saudie-Arabië prediken, maar je kan beter Europese moslimintellectuelen vragen om een verhaal te brengen omdat zij zich wel kunnen verplaatsen in de situatie in Europa.”
Ook journalist Schlikker worstelt met het dilemma tussen vrijheid van meningsuiting en de mening van de imams. “Ik geloof erin dat je alles mag zeggen, maar als je dan leest wat ze vinden dan vind ik dat wel erg eng. Iets in mij zegt: laat ze lekker ver weg blijven zodat wij er niet te veel last van hebben.”