Burgers in Gouda die denken dat zij schade zullen lijden door de manier waarop de gemeente Gouda de voormalige Prins Willem Alexander-kazerne wil herinrichten, kunnen nog tot eind april een aanvraag doen voor schadevergoeding. Dit blijkt uit onderzoek door ThePostOnline. In Gouda zijn plannen voor een megamoskee, en veel bewoners zijn het daar niet mee eens.
In 2010 wijzigde de gemeente Gouda het bestemmingsplan van de PWA-kazerne. In plaats van de bestemming ‘maatschappelijk/kazerne’ werd dit enkel ‘maatschappelijk’, onder de naam bestemmingsplan ‘Noord’.
Die wijziging is op 22 april 2010 aangebracht. Iedere burger kan zich uitspreken tegen de schade die geleden kan worden door zo’n wijziging. Dat kan gedurende een periode van vijf jaar. Tegen het einde van april dit jaar verloopt die periode dus.
Dat betekent dat er nog altijd een zogenaamde ‘aanvraag tegemoetkoming planschade’ kan worden ingediend door woningeigenaren rondom het PWA-complex.
Uit een risicoanalyse planschade die Antea Group uitvoerde voor de gemeente Gouda, blijkt dat acht huizen aan de Groen van Prinsterersingel een geschatte waardevermindering zullen krijgen van in totaal 20.000 euro. Dat is tweeënhalf duizend euro per huis.
Volgens Nicolai Boerties van Antea Group wordt voor dit soort berekeningen gekeken naar het Kadaster, de verkoopdata, de marktkennis van de taxateur en een vergelijking tussen het oude en het nieuwe planologische ‘regime’. Dat laatste betekent dat wordt uitgegaan van de maximale invulling die het terrein mag hebben, zoals dat was in het verleden en zoals het in de toekomst kan zijn.
Boerties: “Wanneer er bijvoorbeeld ruimte zou zijn voor een gebouw van maximaal tien meter hoog, en deze wordt uiteindelijk maar zes meter, dan berekenen we alsnog op basis van die maximale hoogte.”
De analyse kan volgens Boerties niet dienen als basis voor de aanvraag van planschade die bewoners mogelijk indienen. Als de bewoners aanspraak willen maken op een schadevergoeding, dan zal de gemeente opnieuw onderzoek moeten laten doen. Dat gebeurt door een onafhankelijke planschadecommissie, die óók een beoordeling maakt.
De commissie brengt vervolgens advies uit en de gemeente neemt dat advies in de regel over, maar dat hoeft niet, aldus Boerties. Bewoners kunnen dan nog een bezwaarprocedure starten en zienswijzen indienen, waarna uiteindelijk opnieuw een besluit volgt. Mochten de gemeente en de bewoners elkaar niet kunnen vinden, dan kunnen bewoners in beroep gaan tegen het besluit en zal een rechter uitspraak moeten doen over de kwestie.
David Wissel is beleidsadviseur ruimtelijke ordening bij de gemeente Gouda. Volgens hem is het van belang dat de 20.000 euro een schatting betreft. Wissel: “Er wordt voor iedere aanvraag individueel onderzoek gedaan. Die kun je in bepaalde gevallen wel combineren, maar ze zullen vooral per woning of aanvraag behandeld worden. De vraag die dan wordt gesteld is: had iemand deze ‘ontwikkeling’ (de verruiming van de bestemming in 2010) kunnen voorzien toen het huis gekocht werd?”
“Vanaf 1998 bestond al de mogelijkheid om met een speciale procedure een andere maatschappelijke functie op het terrein mogelijk te maken. Daar moet rekening mee worden gehouden; de eventuele schade hangt dus onder andere af van wanneer iemand de woning kocht.”
Volgens de beleidsadviseur worden mensen geacht kennis te nemen van veranderingen in bestemmingsplannen. Toch is er zo ver hij weet nog geen aanvraag voor planschade ingediend.