“Ik heb voor de camera een dubbele rol gespeeld. Eerst de buurman, toen de buurvrouw. Daarvoor had ik een oude pruik geleend. Ze heette Esselien van Doornegat. Het werd direct een hit.”
In de VARAGids staat een mooie reconstructie van het populairste typetje van grappenmaker Jörgen Raymann: Tante Es. De vrouw die altijd opent met de vraag: “Wie is je vader, wie is je moeder?” is ontstaan in Restaurant Pedro in Paramaribo.
Daar vermaakte de cabaretier (en destijds restauranteigenaar) het publiek met allerlei types, waaronder verschillende vrouwen die hij speelde. Zijn neef Sheldon Fraser en Antoine Brahim zijn ook vaak van de partij. Dat komt mooi uit want ze zijn werkzaam bij een productiebedrijf van huishoudelijke artikelen. Fraser, die de marketing doet, bedenkt dat het een goed idee is om een soort Mien Dobbelsteen te bedenken voor Suriname. “We wilden een huisvrouw creëren waarin elke vrouw zich zou herkennen omdat ze dezelfde dagelijkse klussen doet.”
Ze vragen neef Raymann om iets te verzinnen in die categorie en hij gaat aan de slag met een producent en een camera. Ze waren even bang dat in het conservatieve Suriname van de jaren negentig een man in vrouwenkleren niet geaccepteerd zou worden, maar dat blijkt een verkeerde aanname. Fraser: “Ze vonden hem geen travestiet, maar begrepen dat het humor was.”
De oneliner “buurvrouw, mag ik een beetje suiker van u lenen?” (in de categorie ‘zwart-Nutroma’ en ‘kopje koffie glazenwasser’) blijft hangen op het eiland en de rest is geschiedenissssss.
Sun Dish gaat als een wilde over de toonbank waarna de cabaretier ook andere huishoudelijke producten gaat aanprijzen in zijn lange jurk. In de VARAGids – lees dat verhaal want het is top – vertelt hij ook op wie het brutale typetje dat alles durft te vragen is gebaseerd: “Het is een mix van allerlei tantes, maar ze is vooral gebaseerd op mijn schoonmoeder. Ze zijn allebei scherp, vilein, maar allebei een hart van goud.”
Zaterdag, NPO1, Dat ding van Tante Es