Ivo Opstelten heeft zijn volle verantwoordelijkheid genomen. Dat zei minister-president Mark Rutte in een verklaring dinsdag voorafgaand aan het debat over het vertrek van de minister- en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Zijn terugtreden werd volgens Rutte onvermijdelijk toen bleek dat administratieve informatie over de deal met Cees H. toch beschikbaar was. De Tweede Kamer wil een onafhankelijk onderzoek terwijl Rutte die beslissing wilde overlaten aan de opvolger van Opstelten. Daar was de Kamer het niet mee eens, ook coalitiegenoten VVD en PvdA niet. Uiteindelijk ging Rutte akkoord.
Rutte heeft ‘respect’ voor hun vertrek en noemt het een ‘verlies voor het kabinet’. “Ze hebben Nederland veiliger gemaakt” , zei Rutte.
Er moet een onderzoek komen naar de Teeven-deal. Motie:
Kamer vraagt, ondanks dringend advies Rutte, regering toch om onafhankelijke onderzoekscommissie. Zo deze motie. pic.twitter.com/sMrsvLT276
— Marieke v/d Zilver (@mvdz_) March 10, 2015
Cees H. heeft geen bezwaar tegen het openbaar maken van de deal tussen hem en het Openbaar Ministerie. H. zegt in een gesprek met Nieuwsuur dat hij niets te verbergen heeft en dat hij geen tegenprestatie heeft geleverd voor de 4,7 miljoen gulden die hij kreeg. Telefoongesprek met Nieuwsuur hier.
Premier Rutte ziet een onafhankelijk onderzoek naar de kwestie nu niet zitten. Hij wil dat er eerst een nieuwe minister van Veiligheid en Justitie aantreedt zodat die ‘zijn armen om het dossier kan krijgen’. Die minister zou dan met een ‘plan van aanpak’ kunnen komen.
Het debat is hervat, premier Rutte beantwoordt nu de vragen van de Tweede Kamer. TPO-parlementair verslaggever Marieke van de Zilver op Twitter:
Rutte: #Opstelten heeft in brief van 3 juni 2014 één grote fout gemaakt. Schreef dat er geen backups beschikbaar waren dus dat gegevens (1/2 — Marieke v/d Zilver (@mvdz_) March 10, 2015
#pt van voor 2002 niet meer toegankelijk zouden zijn. Dat bleek onwaar’ #Opstelten
— Marieke v/d Zilver (@mvdz_) March 10, 2015
Heeft premier Mark Rutte nog wel de regie in handen? Dat vroeg de oppositie zich dinsdag af in een debat over de Teevendeal. Vooral het feit dat Rutte afgelopen weekend in het AD nog zijn volle vertrouwen uitsprak in de vertrokken minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en diens staatssecretaris Fred Teeven, wekte verbazing.
Waren de woorden van Rutte in het AD niet ‘een kardinale inschattingsfout?’, vroeg D66-leider Alexander Pechtold aan de premier, die beide vertrokken bewindslieden vervangt in het debat. Volgens Sybrand Buma van het CDA heeft de premier opnieuw een crisissituatie te lichtvaardig opgevat. SP’er Emile Roemer verweet Rutte een nonchalante houding.
De oppositie wil alsnog duidelijkheid over de Teevendeal. Zowel CDA, ChristenUnie en D66 wil dat er extern onderzoek naar wordt gedaan.
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) neemt de taken van minister van Wonen Stef Blok (VVD) waar. Blok vervangt Opstelten tot er een nieuwe minister is. ChristenUnie-leider Arie Slob zet daar zijn vraagtekens bij: hij vindt het logischer als Plasterk het ministerie van Veiligheid en Justitie zou waarnemen. Er is een vaste vervangingsregeling, opgesteld door Rutte in 2012 en daar staat Plasterk op (PDF).
Opstelten: Ik treed af – Teeven dient ook ontslag in
Teeven-deal – Dit zijn de Luxemburgse rekeningen van Cees H.