De Algemene Rekenkamer gaat onderzoek doen naar de effecten van ‘belastinguitgaven’. Dat zijn dervingen op de belastingontvangsten, of uitstel van betaling op de te ontvangen belastingen. Onder de ‘dervingen’ die worden onderzocht is ook de zelfstandigenaftrek, zo lezen we in een brief die de Rekenkamer vandaag aan de Tweede Kamer stuurde.
In totaal telt de Rekenkamer 86 van zulke belastinguitgaven, met een totaal van meer dan 18 miljard euro. Het leeuwendeel daarvan valt onder de verantwoordelijkheid van drie bewindspersonen: de minister van Economische Zaken, de minister van Infrastructuur en Milieu en de minister van Financiën. In de discussie over de uitgaven speelt ook het effect van de zelfstandigenaftrek. Onderzoeksinstituut Panteia stelde eerder al vast dat de doelen van de zelfstandigenaftrek moeilijk meetbaar zijn, en evaluatie van de beoogde effecten lastig.
De zelfstandigenaftrek staat al langer ter discussie. Vooral de PvdA wil ervan af. Als het zo ver komt, zal dat met name effect op de kleintjes onder de zzp’ers, zo bleek vandaag uit onderzoek. Zelfstandigen die niet verder komen dan een omzet van 20.000 euro zouden daardoor zelfs onder het wettelijk minimumloon eindigen.
Het onderzoek naar de belangen en de standpunten ten opzichte van zzp’ers vond plaats in het kader van het bij Yournalism gecrowdsourcete project van een aantal TPO-journalisten. De eindrapportage hiervan wordt aanstaande maandag gepresenteerd.