Een lome zondagmiddag. PING! doet de inbox. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in de mail. Hij had nog even gekeken naar die bonus van een ton die zes van de zeven leden van de Raad van bestuur van ABN Amro aan zichzelf gaan uitkeren. Dat deugt niet volgens het christen-democratisch eenmansleger.
Omtzigt:
“In de wet bonusverbod staatsgesteunde ondernemingen zit de mogelijkheid om voor bestaande arbeidscontracten met een variabel salaris het vaste salaris tussen oktober 2011 en juli 2012 eenmalig met maximaal 20 procent te verhogen als compensatie voor het verlies van variabel salaris. Om dat later te doen hebben de bankiers van de ABN Amro een sluiproute met kleine lettertjes gevonden: de Raad van Commissarissen verhoogde het salaris wel, deelde dat niet mee in het jaarverslag en de leden van de Raad van Bestuur weigerden de verhoging in 2012 en 2013 en ontvingen hem niet. In 2014 heeft de Raad van Commissarissen hem dan toch uitgekeerd en ze noemde dit een ‘tijdelijk vast salaris’.
Lees die term twee keer en je begrijpt dat dit een contradictio in terminis is. Als je ooit een ‘tijdelijk vast arbeidscontract’ krijgt, is het een tijdelijk contract, geen vast contract.”
Omtzigt ziet drie bezwaren:
1. De salarisverhoging is niet effectief doorgevoerd in de periode dat hij mocht worden doorgevoerd.
2. Het lijkt echt variabel inkomen: immers sommige jaren wordt het niet uitgekeerd (2012 en 2013) en sommige jaren wel (2014 en wellicht ook 2015) en het heet bovendien “tijdelijk vast inkomen” in het jaarverslag. En variabel salaris is verboden
3. Het wordt ook uitgekeerd aan het lid van de Raad van Bestuur dat pas in 2013 in dienst getreden is. Die kan geen compensatie krijgen voor een verloren variabel salaris, omdat toen een variabel salaris voor staatsgesteunde ondernemingen al verboden was.
Omtzigt:
“Vandaar dat we vandaag de vragen voorleggen aan minister Dijsselbloem over de kleine lettertjes van de manier waarop ABN Amro het inkomen van de Raad van Bestuur verhoogd heeft, terwijl de medewerkers op de nullijn zitten, de MKB-problemen met derivaten niet zijn opgelost en er fraude geconstateerd is in het ABN kantoor in Dubai.”
En wie zijn die ‘we’? D66, GroenLinks, VNL, Van Vliet, Denk en 50Plus. U begrijpt: Pieter Omtzigt haalt alles uit zijn zondagmiddag.