Onderzoekers van de Universiteit van Canberra hebben de grootste meteorieten-krater te wereld ontdekt. Het stuk ruimtepuin sloeg miljoenen jaren geleden een krater van 400 kilometer doorsnee in het Australische continent.
De krater is ontdekt middels grondboringen van twee kilometer diep die onderdeel uitmaakten van geothermisch onderzoek in het Wartburton Basin. Daaruit bleek dat er twee asteroïden ingeslagen moeten zijn die elk een diameter van ruim tien kilometer hadden. Volgens de onderzoekers vormden die een stuk, en moeten ze in de atmosfeer zijn gebroken.
Hoewel men nog geen idee heeft over de exacte datum van de inslag, moet het van enorme invloed op de evolutie van leven zijn geweest. Zo was de meteoriet die het einde van de dinosaurussen inleidde ook zo’n tien kilometer in doorsnede. De inslag bevindt zich in steenlagen die tussen de 300 en 600 miljoen jaar oud zijn.
De krater zelf is niet meer zichtbaar omdat erosie alle sporen uitwiste. In bepaalde lagen in de grond is alles nog duidelijk zichtbaar, omdat zich daar enorme koepels hebben gevormd. Die ontstaan nadat de bodem ‘terugkaatst’ na een inslag. Nader onderzoek moet nu uitwijzen of de inslag inderdaad verantwoordelijk is geweest voor het uitsterven van leven.