Politiek

VVD-Kamerlid Rene Leegte stapt op

24-03-2015 10:52

Met update – VVD-Kamerlid Rene Leegte stapt op. Dat laat de VVD dinsdagochtend weten. Hij had van 2013 tot eind 2014 een betaalde bijbaan die hij niet heeft gemeld. Die bijbaan had bovendien te maken met zijn portefeuille. Daarmee heeft hij meerdere integriteitsregels overtreden en ziet hij zijn positie als onhoudbaar. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra deelt de conclusie van Leegte. “Het is pijnlijk maar de enige logische conclusie.” Het zou gaan om het bedrijf PlantLab.

‘Niet tijdig laten registreren’

Leegte schrijft in een verklaring:

“Met pijn in mijn hart stel ik per direct mijn Kamerzetel ter beschikking. De achtergrond hiervan is mijn eigen onzorgvuldigheid. Met enthousiasme heb ik van eind 2013 tot eind 2014 een betaalde nevenfunctie vervuld voor een organisatie die actief is op gebieden die aan mijn portefeuille raken.”

Het Kamerlid had deze nevenfunctie niet gemeld aan de Tweede Kamer.

“Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld. Bovendien heb ik in enkele gevallen gebruik gemaakt van mijn e-mailadres van de Tweede Kamer. Terugkijkend op deze situatie kan ik niet anders dan concluderen dat dit soort slordigheden niet zijn uit te leggen en in strijd zijn met de binnen mijn partij geldende integriteitsregels. Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer.”

Leegte had in die periode wel zijn 8 onbetaalde nevenfuncties laten rgeistren bij de Tweede Kamer.

Begin dit jaar stopte Leegte stopte als woordvoerder over de gaswinning in Groningen. Aanleiding was een telefoongesprek dat hij in de trein voerde na een werkbezoek in het door aardbevingen getroffen Groningen. Dat gesprek met een partijgenoot ging onder meer over de te volgen VVD-koers in de discussie over de gaswinning en was ook voor omstanders te volgen.

PlantLab

RTL Nieuws meldt dat de bijbaan om PlantLab zou gaan. VVD-wethouder Jan Hoskom uit Den Bosch heeft op zijn Twitteraccount een foto staan van minister-president Mark Rutte en Leegte tijdens een bezoek aan het bedrijf.

Eind 2014 – toen Leegte naar eigen zeggen opstapte – verkeerde het bedrijf in een bestuurscrisis.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt tegen de NOS dat Leegte zich rond de kwestie met Mark Verheijen meldde. Vervolgens liet Zijlstra een onderzoek instellen.

Update 17.20 – Vanmiddag las kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg in de Tweede Kamer de afscheidsbrief van Leegte voor. Die luidde als volgt:

“Geachte voorzitter, Beste Anouchka,

Ik had u willen bellen, maar omdat ik niet in de trein zat is het een brief geworden. Met pijn in mijn hart deel ik u mee dat ik per direct mijn Kamerzetel ter beschikking stel. De reden hiervan is mijn eigen onzorgvuldigheid. Met enthousiasme heb ik van eind 2013 tot eind 2014 een betaalde nevenfunctie vervuld voor een organisatie die actief is op gebieden die aan mijn portefeuille raken. Deze adviesfunctie zag op het schrijven van een businesscase om thee te kunnen verbouwen in vluchtelingenkampen in Jordanië. De gedachte was dat de kampen daarmee geld zouden kunnen verdienen om zichzelf te financieren.

Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld. Bovendien heb ik in enkele gevallen gebruik gemaakt van mijn e-mailadres van de Tweede Kamer. Hoewel het met de beste intenties is geweest, realiseer ik me dat dit soort slordigheden niet zijn uit te leggen en in strijd zijn met de binnen mijn partij geldende integriteitregels. Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer.

Met hartstocht heb ik mij de afgelopen vier en een half jaar ingezet voor het werk in de Kamer. Ik heb geprobeerd om het energieakkoord met oog voor de concurrentiepositie van Nederland, en dus betaalbaar, uit te voeren. Het meest trots ben ik op mijn rapporteurschap dat uitmondde in het rapport “Voorop in Europa”. De samenwerking met de EU staf gaf mij een geheel nieuwe kijk op het werk in de Kamer. Natuurlijk had het een hoog ” yes minister” gehalte, want bij de EU staf zit de echte kennis over Europa. Ik ben er trots op met hen te hebben samengewerkt en wens hen veel succes met hun missie. De rol van de EU staf kan niet onderschat worden, benadruk ik voor de laatste keer.

Als ik terugkijk zie ik veel hoogtepunten, naast lastige periodes. Het zijn de lastige periodes geweest waarin zich de collegialiteit van deze Kamer van zijn beste kant laat zien. Bijvoorbeeld na een onbenullig telefoongesprek in de trein over het achtuurjournaal. Op de momenten dat het moeilijk was, hebben jullie mij gedragen en daar ben ik ongelofelijk dankbaar voor. En op de momenten dat het leuk was hebben we samen gelachen.

De debatten die wij voerden met de woordvoerders energie en handel waren op het scherpst van de snede. Het gaat ook ergens over. Maar altijd was het met groot respect voor elkaar. Ik wil jullie daar graag voor bedanken.

Ook wil ik het personeel van de Kamer bedanken voor hun zo belangrijke werk. De 150 leden doen soms alsof het om hen gaat, maar stiekem weten wij allemaal dat wij zo hard kunnen werken dankzij de ondersteuning, steeds vaker tot diep in de nacht.

Ik ben me ervan bewust dat ik dit werk heb kunnen doen dankzij het vertrouwen van diegenen die direct en indirect op mij gestemd hebben. Het is aan hen dat ik mijn verontschuldigingen aanbied.

Mevrouw de voorzitter, beste Anouchka, Ik ben er trots op in de afgelopen periode lid te zijn geweest van onze Kamer. Maar trots en slordigheid gaan niet samen.

Dank u wel voor alles,
René Leegte”