De Tweede Kamer wil opheldering van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie over het bericht van het AD dat pedofilie jarenlang is gedoogd. Dat blijkt uit een lijst met vragen van vijf partijen (VVD, CDA, SP, SGP en VNL) die de griffier van de Tweede Kamer heeft gestuurd naar het ministerie.
Volgens advocaat Martin de Witte heeft in de jaren ’80 en ’90 zich in Nederland een omvangrijk pedoschandaal afgespeeld, dat zich in grootte kan meten met dat in Engeland in die tijd. Hij heeft namens een voormalig jongensprostitué een zaak aangespannen tegen de Staat, die de praktijken volgens hem al die jaren genegeerd en gedoogd heeft. “Door de misbruikproblemen te negeren, is de overheid mede schuldig”, stelt de advocaat in het AD.
Op het verzoek tot getuigenverhoor dat De Witte heeft ingediend, prijken onder meer de namen van Ivo Opstelten, Fred Teeven en Joris Demmink. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat deze verzoeken zullen worden afgewezen.
Louis Bontes (VNL) vroeg gisteren tijdens de regeling van werkzaamheden een debat over de kwestie. Daarvoor kreeg hij geen steun van de meerderheid van de Kamer, omdat de kwestie nu nog onder de rechter is. “De eerste signalen in Nederland dateren uit 1995, dus wij houden elkaar op deze manier al jaren aan de praat”, stelde Bontes daarop teleurgesteld vast. “Wat ik graag zou willen, is dat de onderste steen boven komt. Trek die beerput open!”
Wel wil een grote meerderheid van de fracties dus opheldering van de minister in een brief. VVD, SP, CDA, SGP en Bontes-Van Klaveren (VNL) hebben vragen gesteld. De fracties vragen eensgezind om meer openheid van de minister in deze kwestie. Ze vragen zich vooral af of het waar is dat overheidsinstanties als de GGD jarenlang op de hoogte waren van het bestaan van een ‘pedoprostitutiecircuit’, zoals De Witte stelt, en of daar intern wel ooit melding van is gemaakt.
Het CDA vraagt daarnaast opnieuw om het beantwoorden van alle WOB-verzoeken over het zogenaamde Rolodex-onderzoek. Tot nu toe is dit steeds geweigerd. In het kader van dit onderzoek deden politie en justitie in 1998 al eens onderzoek naar een netwerk van hooggeplaatsten die seks zouden hebben met minderjarige jongens. Het onderzoek liep op niks uit.
De brief van de minister met antwoorden op de vragen moet zo snel mogelijk naar de Kamer komen. Naar verwachting zal er daarna nog een algemeen overleg over de kwestie worden gehouden. Daar is ook de mogelijkheid om advocaat De Witte uit te nodigen.