Interview

‘Thierry Baudet vind ik helemaal niks, hij is geen rolmodel voor de moderne tijd’

26-03-2015 16:28

Bij de vernieuwde Opzij die vandaag in de winkels ligt, zit deze week het proefnummer van mannenvariant Ophij. Volgens hoofdredacteur Irene de Bel hebben mannen nog wat stapjes te maken op het gebied van emancipatie en feminisme. Aan De Bel de vraag of Nederlandse mannen eigenlijk zitten te wachten op zo’n blad vol mannen die het allemaal zo goed geregeld hebben thuis.

Om met Theo en Thea te spreken: een feministisch blad voor mannen, waarom eigenlijk?
“Omdat het feminisme net zo goed voor mannen als voor vrouwen is bedoeld. Dan heb ik het niet over de rolverdeling – dat moet iedereen zelf weten – maar het gaat ook over stereotyperingen waar mannen zelf last van hebben. Dat mannen altijd maar de stoere man moeten zijn en meisjes lief en mooi. En dat mannen ervaren dat ze minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt als ze vier dagen gaan werken.”

Sinds wanneer zijn mannen met vrouwenrechten bezig?
“Het is een trend dat mannen zich daar ook over uitspreken. Zanger John Legend en acteur Benedict Cumberbatch liepen met een t-shirt rond met de tekst ‘this is what a feminist looks like’. En Emma Watson heeft mannen opgeroepen om mee te strijden voor gelijke rechten. Via dit blad willen wij bewerkstelligen dat er ook wat meer over het onderwerp gesproken wordt. Feminisme heeft de naam anti-mannen te zijn, maar daar redden we het niet mee.”

Waarom eigenlijk een blad? Er is geen man die nog bladen leest en zeker geen blad over vrouwendingen.
“We zijn begonnen met een extra nummer bij de vernieuwde Opzij, zodat vrouwen de mannenversie doorgeven. Misschien is zelfstandig kopen nog een stapje te ver, maar beide bladen zien er strak en journalistiek uit.  Het gaat om de inhoud; het feminisme van de beginjaren van Opzij was een vrij stringente leer, maar nu doet iedereen het gewoon op zijn of haar eigen manier. Je kan vijf dagen werken, maar ook drie als je je daar goed bij voelt. De een vindt Beyoncé een heldin en de ander Neelie Kroes.”

Zijn we niet zo’n beetje klaar qua emancipatie of is dat te gemakkelijk?  
“Er is nog genoeg te doen hoor. Het is bijvoorbeeld vrij slecht geregeld als mannen en vrouwen allebei vijf dagen gaan werken. Niet alleen is de kinderopvang in dat geval niet te betalen, maar bovendien wordt het nog slecht geaccepteerd door de omgeving. En áls je even minder werkt dan is het opeens slecht voor je carrièrekansen dus dat is een lastig dilemma. We moeten elkaar niet veroordelen, maar ik zeg ook: zorg als vrouw dat je niet afhankelijk bent van een man of de overheid.”

Worden vrouwen nog steeds vreemd aangekeken als ze fulltime werken met kinderen?
“Bij wet is het geregeld, maar de verwachtingen zijn nog stereotiep. Dat geldt trouwens ook voor werkgevers. Bij vrouwen halverwege de dertig wordt er bij sollicitaties soms wel degelijk door werkgevers rekening gehouden met zwangerschapsverlof. Ze hebben geen zin om tijdelijk iemand anders te zoeken. Het blijft ook bizar dat vrouwen vier maanden vrij krijgen en mannen maar twee dagen. Ik heb trouwens zwanger gesolliciteerd bij Het Parool, maar bij Barbara van Beukering was dat geen probleem.”

Een van de geïnterviewden, Filemon Wesselink, vertelde bij Pauw dat hij van zijn werkgever BNN niet korter dan vijf dagen mag werken. Dat is natuurlijk onzin hè?
“Toen zei Jeroen Pauw dat dit het standaard excuus is van mannen. Wij hebben die discussie thuis ook gehad en het gevolg is dat je dan in minder tijd méér gaat doen. Ik vind dat werkgevers het feit dat vrouwen kinderen krijgen wat meer moeten accepteren. Het kan ook weer banen opleveren. Het idee dat Nederlandse mannen het geld moeten verdienen, zit toch in onze opvoeding. Je ziet dat in de ons omringende landen de kosten voor opvang veel lager zijn, maar het wordt langzaam beter.”

Vrouwen doen het zelf natuurlijk ook. Keihard studeren een jaartje of vijf en daarna lekker op het schoolplein hangen.
“Natuurlijk is dat zonde. Ik snap best dat je tijdelijk even niet werkt en geloof ook in de eigen keuzes van mensen, maar het is wel handig om een beetje gevoel met de arbeidsmarkt te houden. Als ondernemer kan je dat bijvoorbeeld wat makkelijker realiseren. Met als doel dat je je hand niet hoeft op te houden na een scheiding.”

In je blad komen geslaagde, geëmancipeerde mannen voorbij, maar Thierry Baudet pleitte hier gewoon nog voor een dominante manier van versieren in navolging van Julien Blanc.
“Baudet is geen rolmodel voor de moderne tijd, dat vind ik helemaal niks natuurlijk. Hij doet zo denigrerend over vrouwen, daar snap ik helemaal niks van. Ik snap niet hoe zijn moeder hem heeft opgevoed dat hij zulke dingen kan zeggen. Weet je wat ik hoopvol vind? Dat twintigers van nu verder zijn dan wij dertigers en veertigers. Zij leren immers voor zichzelf opkomen, omdat vangnetten als pensioenen en vaste banen inmiddels zijn verdwenen. Ze moeten zelf ondernemen om te overleven en dat maakt zelfstandig.  En Miley Cyrus en Beyoncé tonen aan dat je sexy, onafhankelijk en succesvol kan zijn.”

En die vrouwen hebben wij mannen dus blijkbaar nodig?
“Met als doel dat mannen en vrouwen gelijkwaardig, maar niet gelijk zijn. Aan de andere kant blijkt uit onderzoek van het SCP dat veel mannen wel veel extra zorgtaken hebben, maar niet minder werken. Jonge vaders werken dan meer dan veertig uur en hebben 20 uur aan zorgtaken. Daarmee hebben zij het van iedereen het drukst.”

Lees ook:
Linda Duits – Opzij is bang voor feminisme