Straks werkt iedereen eventjes op het Binnenhof

29-03-2015 15:12

Op 12 september 2012 werden 150 Tweede Kamerleden gekozen. Nu, zo’n tweeëneenhalf jaar later, telt de Kamer nog steeds 150 leden, maar het zijn lang niet meer allemaal dezelfde. En de Kamerleden die bleven, maken lang niet allemaal nog deel uit van hun oude partij. Na de kabinetsformatie verliet een flink aantal verkozenen de Kamer om minister of staatssecretaris te worden. Dat is normaal. Minder normaal is het tempo waarmee vervolgens de leegloop bleef doorgaan. Een vergelijking van ons parlement met een duiventil is bijna een understatement. Een kleine opsomming (met excuses als er iemand is vergeten).

De PvdA

Bij de PvdA hielden Desiree Bonis en Myrthe Hilkens het voor gezien omdat ze het eerlijke verhaal van partijleider Diederik Samsom niet langer uit hun strot konden krijgen. Pierre Heijnen verruilde zijn Kamerzetel voor een betere baan elders. Mariëtte Hamer deed hetzelfde met haar zetel. Ook de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk zijn geen PvdA’er meer. Zij scheidden zich vorig jaar november ruziënd af en vormen nu de Groep Kuzu/Öztürk.

Gesjoemel I

Nog roeriger was het bij de VVD. Daar gingen Cora van Nieuwenhuizen en Pieter Litjens weg omdat ze ergens anders iets leukers konden gaan doen. Verder ruimden Johan Houwers (gesjoemel), Matthijs Huizing (dronken rijden), Mark Verheijen (gesjoemel) en René Leegte (gesjoemel) het veld. Sjoemelaar Houwers wilde later terugkeren om de plaats van sjoemelaar Verheijen weer in te nemen. Maar omdat de VVD-fractie liet weten dat sjoemelaars niet langer welkom waren, begon hij enkele dagen terug voor zichzelf onder de naam Groep Houwers.

Vrij druk was het ook bij de SP. Jan de Wit (te oud), Manja Smit (te ziek) en Paulus Jansen (leukere baan elders) gingen heen. Bij het CDA vonden Sander de Rouwe en Eddy van Hijum iets beters en verdwenen. GroenLinks-lijsttrekker Jolanda Sap had al meteen na de zware verkiezingsnederlaag van haar partij haar functie beëindigd.

Gesjoemel II

Ingewikkeld was de situatie bij 50PLUS. Lijsttrekker Henk Krol verliet de Kamer in 2013 wegens gesjoemel. Zijn opvolgster heette Martine Baay. Toen zij ziek werd, keerde sjoemelaar Krol terug om haar te vervangen. Maar omdat Baay niet herstelde, legde zij haar Kamerlidmaatschap weer neer, zodat Krol mocht blijven. Deze sjoemelaar is dus, zou je kunnen zeggen, via een omweg zichzelf opgevolgd. Daarmee is het verhaal van 50Plus echter nog niet afgelopen. Norbert Klein, het tweede fractielid, scheidde zich in juni vorig jaar af wegens ruzie. Hij vormde in zijn eentje de Groep Klein.

De PVV tenslotte. Deze partij kende geen vertrekkers uit de Kamer, maar wel drie afsplitsers. Zij gaan tegenwoordig door het leven als de Groep Bontes/Van Klaveren en de Groep Van Vliet.

Dienstauto

Tot zover de Tweede Kamer. Dan nu het kabinet. Dat werd beëdigd op 5 november 2012. Een maand later trad staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken, PvdA) af vanwege gesjoemel. Begin vorig jaar volgde staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) zijn voorbeeld omdat hij de problemen bij de Belastingdienst niet aankon. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) promoveerde zichzelf weg naar een aanzienlijk beter betaalde baan in Brussel. En afgelopen maand moesten minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (allebei Veiligheid en Justitie, allebei VVD) hun dienstauto inleveren als gevolg van een miljoenendeal met een drugscrimineel.

Hoe groot de kans is dat het hierbij blijft, valt in het huidige politieke klimaat moeilijk in te schatten. Niet groot waarschijnlijk.

Andy Warhol voorzag ooit een toekomst waarin iedereen vijftien minuten beroemd zal zijn. Zover is het nog niet, maar de tijd dat Nederlanders allemaal een kwartiertje op het Binnenhof zullen werken, lijkt niet ver weg meer.