PvdA-senator Adri Duivesteijn pleit na de derde verkiezingsnederlaag voor de partij op rij voor een ‘onafhankelijk onderzoek’ naar het ‘politiek functioneren’ van de Partij van de Arbeid. Dat schrijft hij op zijn website.
Op de meest recente verkiezingsnederlaag werd binnen de PvdA gelaten gereageerd. ‘Pijnlijk, maar verwacht’, zo was de algemene teneur binnen de partij. Daarbij leeft bij velen de verwachting dat het de komende twee jaar ‘oogsten’ zal worden. De economie trekt aan, de positieve gevolgen van de genomen maatregelen zullen duidelijk worden, en de kiezers zullen als vanzelf terugkeren, zo is het geloof. In de excuusbrief die Samsom na de afgelopen verkiezingen naar de partijleden stuurde noemde hij dit “de tijd waarin onze sociale prestaties en ambities vruchten zullen afwerpen”.
Volgens Duivesteijn is die analyse te gemakkelijk. “De kiezer die op de PvdA stemde voelt zich, zie de laatste drie verkiezingen, in de steek gelaten en de teleurstelling daarover zit dieper dan ik ooit mocht meemaken. Het ‘eerlijke verhaal’ is als een boemerang op ons teruggeslagen, en die klap heeft de PvdA in alle geledingen geraakt”, schrijft hij.
Het Eerste Kamerlid omschrijft de huidige koers van de PvdA dan ook als ‘naïef’. De oppositiepartijen, maar ook de VVD, zullen niet werkloos toezien dat de PvdA rustig alle vruchten van haar beleid plukt. En zelfs áls de samenwerking met kabinet en Kamer meevalt, voorspelt Duivesteijn, is het dus nog maar de vraag of de kiezers zullen terugkeren naar de partij.
En dus, vervolgt Duivesteijn, is het tijd om een aantal vragen te stellen, waarvan de voornaamste is hoe het mogelijk is dat er keuzes zijn gemaakt die ‘zo haaks staan op het wezen van de sociaaldemocratie’. “Hoe beginselvast is de PvdA eigenlijk? Met welke missie zijn wij dit kabinet ingegaan? En belangrijker: wordt die missie ook gedeeld door de leden van de PvdA?” Op de ledenraad van 11 april zou gevraagd moeten worden om een ‘grondig, deskundig, onafhankelijk onderzoek’ naar de antwoorden op deze vragen.
Het is niet de eerste keer dat Duivesteijn openlijk kritiek uit op de koers die zijn partij is ingeslagen tijdens haar deelname aan het kabinet Rutte-II. In december vorig jaar was hij één van de drie PvdA-senatoren die tegen het zorgakkoord stemde, wat het kabinet in een crisis stortte. Een jaar eerder ging hij pas op het allerlaatste moment akkoord met het woonakkoord, en ook op andere maatregelen van het kabinet is hij steeds kritisch geweest.
In mei zal Duivesteijn de Eerste Kamer verlaten, omdat hij ernstig ziek is.