Het aantal geregistreerde antisemitische incidenten is vorig jaar met 71 procent gestegen. Er werden in 2014 171 anti-Joodse incidenten gemeld. In 2013 waren dat er nog honderd. Dat maakte het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) woensdag bekend.
Vooral mensen die door bijvoorbeeld een keppel als Jood herkenbaar zijn, waren doelwit van directe confrontaties. Ze kregen bijvoorbeeld te maken met scheldpartijen en werden lastiggevallen op straat. In 2014 werden 40 van dergelijke incidenten gemeld tegen 21 in 2013. Het aantal incidenten met fysiek geweld verdubbelde van drie in 2013 naar zes in 2014.
Circa de helft van de incidenten speelde zich af tijdens de Gaza-oorlog in de zomer van 2014. Het is een bekend verschijnsel dat antisemitische gedragingen en uitingen toenemen bij grote militaire acties van Israël. Gewelddadigheden in het Midden-Oosten kunnen nooit een rechtvaardiging zijn voor racistische en antisemitische gedragingen in Nederland, zegt het CIDI.
De toename van het aantal incidenten zorgt volgens het CIDI voor een versterkt gevoel van onveiligheid bij de Joodse gemeenschap. Dit werd nog versterkt ook door de aanslag in het Joods Historisch Museum in Brussel in mei 2014, de dreiging van terugkerende jihadstrijders en de demonstratie van ISIS vorig jaar in Den Haag, waarbij ‘Dood aan de Joden’ werd geschreeuwd, aldus het CIDI.
Het CIDI vindt het zeer zorgwekkend dat juist op scholen veel incidenten werden gemeld. In 2014 waren er vijftien incidenten op en rond scholen. Het CIDI vindt dan ook dat scholen klachten van ouders serieus moeten nemen en de daders moeten aanpakken.
Integratie-minister Lodewijk Asscher (PvdA) noemt de toename slecht nieuws.
“Antisemitisme is onacceptabel, maar helaas zien we dat Jodenhaat nog dagelijks de kop opsteekt. Antisemitisme is nooit weggeweest uit Europa, deze cijfers laten zien dat we de strijd daartegen moeten blijven voeren.”
Hij zegt verder dat de piek van het aantal incidenten tijdens de Gaza-oorlog aantoont hoe belangrijk het is om te voorkomen dat conflicten in het Midden-Oosten overslaan naar onze straten.
“Iedere Jood moet in vrijheid zijn religie kunnen belijden en veilig over straat kunnen. Daarom moeten we antisemitisme in de wijken, in de klas en overal waar dat nodig is, bestrijden.”
Joodse instellingen worden al enige tijd extra beveiligd en op scholen wordt aandacht besteed aan het bespreekbaar maken van antisemitisme, aldus Asscher.