Met update – Nederland kan op dit moment geen vreemdelingen naar Marokko uitzetten. Ook kunnen Marokkaanse asielzoekers niet meer in vreemdelingendetentie worden geplaatst. Dat is het gevolg van twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een zaak die twee Marokkaanse asielzoekers aan hadden gespand tegen de Nederlandse Staat. Marokko reageert daarmee op het dreigement van Minister Asscher het uitkeringsverdrag tussen Nederland en Marokko op te zeggen.
In een persbericht stelt de Raad van State:
“Sinds begin december 2014 is er geen zicht op uitzetting van Marokkaanse vreemdelingen binnen een redelijke termijn. (…) Zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn is een voorwaarde voor de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie om een vreemdeling die geen verblijfsrecht heeft in Nederland, in zogenoemde vreemdelingenbewaring te mogen stellen.”
“Sinds oktober 2014 worden geen zogenoemde laissez passer meer afgegeven door de Marokkaanse autoriteiten. Zo’n laissez passer is bij een vreemdeling zonder paspoort nodig om hem te kunnen uitzetten. De staatssecretaris heeft op de zitting bij de Afdeling bestuursrechtspraak bevestigd dat de Marokkaanse autoriteiten in december 2014 “concreet en zonder voorbehoud” hebben aangegeven dat de reden is dat Nederland het sociale zekerheidsverdrag met Marokko wil opzeggen.”
In datzelfde bericht stelt de RvS dat ‘de staatssecretaris’, alias Klaas Dijkhoff, momenteel drukdoende is de Marokkaanse autoriteiten aan te sporen mee te werken aan gedwongen terugkeer van vreemdelingen naar Marokko.
“De staatssecretaris spant zich op diverse niveaus in om de Marokkaanse autoriteiten te bewegen om alsnog mee te werken aan de gedwongen terugkeer van vreemdelingen naar Marokko. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de staatssecretaris echter geen helderheid kunnen geven over de inhoud van die gesprekken of over de termijn waarbinnen de Marokkaanse autoriteiten alsnog hun medewerking zullen verlenen aan gedwongen terugkeer. Dit betekent dat er “op dit moment geen concrete aanknopingspunten zijn dat Marokkaanse vreemdelingen op korte termijn kunnen worden uitgezet”, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.”
De twee asielzoekers die de zaak tegen de Staat hadden aangespannen, moeten niet alleen worden vrijgelaten, maar hebben ook recht op een schadevergoeding.
De PVV wil dat Dijkhoff Marokko ‘tot de orde roept’ en heeft kamervragen gesteld over de kwestie.
Update 18.37:
Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zitten er op dit moment 110 Marokkaanse asielzoekers in bewaring. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie tegen ThePostOnline. Voor elk van hen wordt nu gekeken naar een passende oplossing.
De uitspraak van de Raad van State wil niet zeggen dat deze allemaal per direct op vrije voeten gesteld worden, stelt de woordvoerder. “Er zal per geval bekeken moeten worden wat dit betekent. Per geval gelden verschillende voorwaarden.”
Zo kunnen er vreemdelingen in bewaring zitten die wel in het bezit zijn van een paspoort, of die een eerdere asielaanvraag hebben gedaan in een ander EU-land, zodat zij op basis van het Verdrag van Dublin aan dat land kunnen worden overgedragen. Voor asielzoekers die niet aan een van die voorwaarden voldoen, geldt inderdaad dat zij op vrije voeten zullen komen. De woordvoerder van het ministerie benadrukt dat wanneer zij alsnog vrijwillig willen terugkeren, zij daarbij hulp kunnen krijgen van de Dienst Terugkeer en Vertrek. In afwachting daarvan krijgen ze 12 weken onderdak in AZC Ter Apel.
Het kabinet spant zich inmiddels op verschillende niveau’s in om de zaak op te lossen. Niet alleen staatssecretaris Dijkhoff is druk met de zaak, ook tijdens het bezoek van minister Asscher aan Marokko, eind maart, is de kwestie ter sprake gekomen. De woordvoerder kan niet ingaan op het verloop van deze gesprekken en wil niet zeggen of er al zicht is op een oplossing.
Lees ook:
Persbericht Raad van State