‘Regering moet Turkije aanzetten tot toenadering Armenië’

09-04-2015 16:12

Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië en samen met de Armeense regering te streven naar verzoening. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag achter een motie van die strekking van de ChristenUnie.

Aanleiding daarvoor is de herdenking van de Armeense genocide op 24 april. De massamoord door Turken op Armeniërs in 1915 is dan honderd jaar geleden. Turkije en Armenië hebben nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog volkerenmoord is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen. Acceptatie van wederzijds inzicht over wat er toen is gebeurd, is volgens de Kamer noodzakelijk om in de verhouding tussen Turkije en Armenië een stap vooruit te zetten.

Aangepaste motie

Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie hoopt dat de twee landen door de erkenning van de genocide tot verzoening kunnen komen. Zijn aangenomen motie is een “belangrijk signaal van het Nederlandse parlement aan de Turkse regering: kom in het reine met je verleden”. Voordewind had overigens in eerste instantie een andere motie ingediend, maar omdat die niet kon rekenen op een meerderheid, heeft hij hem aangepast.

In de eerste motie van Voordewind werd het kabinet opgeroepen om niet langer te spreken over ‘de kwestie van de Armeense genocide’, maar over ‘de Armeense genocide’. Daar was geen meerderheid voor.

De huidige motie roept het kabinet op te zorgen voor toenadering tussen Turkije en Armenië, maar roept daarbij wel de motie Rouvoet uit 2004 in herinnering. In die motie wordt het kabinet opgeroepen “nadrukkelijk de erkenning van de Armeense genocide aan de orde te stellen”. De PVV stemde vanwege de aanpassing tegen de motie. PVV-kamerlid Beertema noemde de motie in een stemverklaring ‘een flutmotie’.

Regering niet aanwezig bij herdenking

Een Nederlandse ambassadeur zal in Armenië aanwezig zijn bij de herdenking van de Armeense genocide. De meeste oppositiepartijen vinden dat premier Mark Rutte of een minister daarbij zou moeten zijn, maar een oproep daartoe haalde geen meerderheid. Ook was er onvoldoende steun voor een motie van Harm Beertema (PVV) om het kabinet te vragen voortaan in alle gevallen van genocide over ‘genocide’ te spreken en niet meer over ‘de kwestie van de genocide’, zoals nu altijd gebeurt.
 
 
TPO/ANP