Voormalig VPRO-medewerker Hay Kranen schreef een blog waarin hij zijn zorgen uitsprak over de dominante rol van de NPO. In zijn ogen wil deze club onder leiding van Henk Hagoort de omroepen opeten, nou ja domineren en is het wegsnijden van 550 sites van de omroepen daar een goed voorbeeld van. Kranen werkte tot twee jaar geleden bij de VPRO als webontwikkelaar en destijds was het claimen van de regiefunctie door de NPO het gesprek van de dag.”Ze wilden steeds meer grip op de omroepen en op internet. Iedereen heeft het hier over, maar het is nooit helemaal duidelijk waarom de NPO dit precies wil.”
In de Volkskrant stond een interview met Frans Klein en Shula Rijxman van de NPO die vertellen dat de 20 miljoen euro voor internet verdeeld moet worden over minder initiatieven waarbij de NPO de regie houdt.
“Maar ik denk dat die strategie redelijk kansloos is en iemand als voormalig hoofd nieuwe media bij de VPRO, Erwin Blom is het met me eens. Iedereen die iets van internet weet, weet ook dat je op plekken moet zijn waar de mensen zich bevinden en niet andersom. Dus mensen komen niet op jou af, maar je zorgt dat je op Facebook, Snapchat, YouTube en Twitter bent. Denken dat mensen naar je portal komen is wat Altavista eind jaren negentig deed. Zij moeten er toch voor zorgen dat mensen van het belastinggeld mooie dingen kunnen zien en geen drempels inbouwen?”
Zijn omroepen ouderwets?
“Dat vind ik niet. Juist het oude omroepbestel past bij de tijdsgeest dat je vanuit de samenleving zelf allemaal initiatieven laat ontstaan die, met een beetje hulp, mooie dingen maken voor hun achterban. Zo’n centralistisch model kan ook misschien werken, maar de BBC heeft ook honderden sites over eten, kunst en tuinieren. Bovendien krijgen zij drie keer zoveel geld en verkopen zij programma’s in het buitenland.”
Heeft de NPO een visie op internet?
“Niet dat ik weet. Ze willen dat je naar NPO.nl gaat om daar uitzendingen terug te kijken, maar je zou juist inhoudelijke verdieping kunnen bieden. Zoals VPRO-directeur Lennart van der Meulen al stelde laatst, kan dat natuurlijk komen doordat bij de NPO geen makers werken en van achter je bureau is het lastig na te denken over de inhoud van programma’s. Volgens mij moet je dat allemaal niet centraliseren, het is toch mooi dat omroepen als PowNed, WNL en Omroep Max erbij zijn gekomen want zij vertegenwoordigen bepaalde groepen.”
Wie gaat er uiteindelijk winnen? De VVD-lijn met meer macht voor de NPO en minder voor de omroepen of de progressieve lobby die nog gelooft in de omroepen?
“Eigenlijk zou ik eerst willen weten waarom de NPO allerlei maatregelen doorvoert die de macht van omroepen inperken. Op hun site staan alleen oneliners als: ‘de omroep is er voor iedereen’. Ik weet zeker dat alle mensen die bij de publieke omroep werken graag eens horen welke ideeën achter een bepaalde lijn zitten. Veel mensen accepteren het als een vaststaand feit dat het die kant op staat, maar dat zou toch zonde zijn? Bij de NPO werken in de top vooral blanke vijftigers die zijn opgegroeid toen Swiebertje nog op tv was en daar kan je natuurlijk geen sterke online strategie verwachten. De publieke omroep moet toch een beetje de maatschappij representeren.”
Het heeft natuurlijk ook met bezuinigen te maken. De omroepen slokken geld op.
“Niet helemaal want die 20 miljoen euro voor internet blijft gewoon gehandhaafd. Er is laatst onderzoek gedaan naar de overhead bij omroepen en dat blijkt reuze mee te vallen op een paar goed betaalde presentatoren na. Alleen is zo langzamerhand het beeld ontstaan dat er veel geld wordt verkwist bij de omroepen en daar is het lastig tegen vechten. Bovendien wordt er wel degelijk samengewerkt. Ik zou niet weten waarom NPO Geschiedenis zou moeten verdwijnen. Het is toch heel belangrijk om iets over het verleden te weten? Je ziet dat makers zelf ook niet weten waarom dat zo is. NPO Doc heette twee jaar terug HollandDoc en toen werd het Holland Doc24, later werd het NPODoc. Het is allemaal niet uit te leggen.”
Zo’n kanaal met de filmpjes van Rembo & Rembo van de VPRO mag dus ook niet?
“Waarom zou je daar tegen zijn? Dat wil toch iedereen zien? Bij de NPO willen ze dat het allemaal wegmoet omdat het allemaal zo groot is, maar dat is toch geen argument?”
Als mensen bij omroepen jouw mening delen dat de NPO teveel macht opeist zonder uitleg, waarom doet de omroep dan niks?
“Ik denk dat de omroepen moe zijn van het strijden en dat ze het gevoel hebben dat het geen zin meer heeft. Bovendien deelt NPO natuurlijk het geld uit dus dan zijn omroepen ook een beetje voorzichtig. Ik werk niet meer bij de publieke omroep, maar ik hoor zo weinig het tegengeluid en daarom heb ik mijn verhaal in een blog gezet. Ik heb in ieder geval nog niemand gehoord die het totaal met mij oneens is.”