De omstreden plannen voor een moskee op de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne (PWA) in Gouda zijn veel ouder dan tot nog toe bekend. Het vorige college van B&W stelde al in september 2013 formeel voor om het gebedshuis op het kazerneterrein te vestigen. Dat blijkt uit nieuwe stukken die ThePostOnline met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) heeft verkregen.
Op 31 december 2013 stuurden de Verenigde Goudse Moskeeën (Assalaam, Nour en El Fath) een brief aan de gemeente waarin ze terugblikken op de voorgeschiedenis. Ze melden dat ze al ‘lange tijd’ op zoek zijn naar een plek voor een nieuwe moskee en dat ze de burgemeester in juni 2013 ‘ten einde raad’ om een lijst met mogelijk geschikte locaties hebben verzocht.
‘Op 20 september 2013 is de moskeebesturen in een bestuurlijk overleg waarbij namens de gemeente onder andere aanwezig waren de burgemeester en het hoofd afdeling Grondzaken, Ontwikkeling en Ondersteuning te kennen gegeven dat de PWA-kazerne de meest geschikte locatie is voor het vestigen van een moskee.
‘Naar aanleiding van dit overleg hebben er een aantal gesprekken cq. contacten plaatsgevonden met o.a. de burgemeester en wethouder Daphne Bergman. Tijdens deze gesprekken bleek er bij alle betrokken partijen een positieve houding te zijn ten opzichte van het vestigen van de moskee in de PWA-kazerne’, schrijft Saïd Boukayouh, de latere woordvoerder van het El-Wahda-initiatief aan het college.
‘Ook met het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf zijn er positief verlopen verkennende gesprekken gevoerd en is er inmiddels op 13 november jl. ter plaatse ook een bezichtiging voor de moskeebesturen georganiseerd’, aldus Boukayouh op de laatste dag van 2013.
Tot dusverre bestond de indruk dat de zeer omstreden plannen voor de megamoskee pas begin 2014 op tafel kwamen. Uit eerder vrijgegeven stukken bleek dat burgemeester Schoenmaker op 11 maart 2014 – acht dagen vóór de verkiezingen – heeft voorgesteld school De Ark samen met de moskee in de kazernegebouwen onder te brengen.
In de brief van december 2013 geven de moskeebesturen aan dat er grote haast bij de plannen is. De bestaande moskeeën barsten uit hun voegen en kunnen ‘niet meer voldoen aan de religieuze en maatschappelijke behoeften van de groeiende Goudse islamitische geloofsgemeenschap’, aldus Boukayouh.
Met name in Oost is sprake van een zeer urgente en in potentie explosieve situatie’. Voor de moskeeën aan de Rijkestraat en de Bernadottelaan is ‘geen enkel perspectief op een permanente oplossing’. Ook neemt de overlast door ‘hoge parkeerdruk en hangouderen toe’. De PWA-kazerne is ideaal, schrijven de moskeeën, mede omdat ‘we de verwachting hebben weinig bezwaren vanuit de buurt te krijgen’.
De moskeeën staan open voor samenwerking, zo melden ze, maar school De Ark heeft dan al aangegeven ‘niets te zien in deze mogelijkheid’. Met klem verzoekt Boukayouh aan het college om ‘medewerking bij de verwerving van de PWA-kazerne’. Dat moet dan gebeuren door het Rijksvastgoedbedrijf in januari 2014 te laten weten dat ‘de bestemming van de locatie van de gehele PWA-kazerne definitief blijft zoals deze nu is (maatschappelijke voorzieningen) en dat als beleidskader wordt meegegeven de vestiging van een kerkgenootschap (moskee)’. Waarna de schrijver nog eens wijst op de ‘grote problematiek en de enorme tijdsdruk’.
Ook opmerkelijk: op 9 april 2014 dienen 175 mannen van de Assalaam-moskee een aanvraag in voor een bouwvergunning voor een moskee aan de Sportlaan. De naam van de aanvrager is weggelaten in het dossier, dat verder geen stukken over de afwikkeling van die aanvraag bevat.
Wel is er een mail van 15 december 2014 van Steven Hokken, hoofd Grondzaken van de gemeente en projectleider van het PWA-terrein, die aan De Ark, Gemiva en El-Wahda vraagt of een verslag van een gezamenlijk gesprek een half jaar eerder vertrouwelijk voor de raad ter inzage mag worden gelegd. De eerste twee partijen zien geen bezwaar, El-Wahda gaat niet akkoord ‘omdat het een gepasseerd station is en niets toevoegt aan de discussie’.
Een Wob-verzoek van ThePostOnline om openbaarmaking van het accountantsrapport over de financiën rond de moskee is afgelopen week afgewezen. Volgens de gemeente schaadt openbaarmaking van de bevindingen van accountant PWC het ‘belang van controle en toezicht door de gemeente’. Bovendien zal het de relatie met PWC beschadigen: de gemeente is ‘contractueel overeengekomen dat het rapport vertrouwelijk zal worden behandeld en niet met derden zal worden gedeeld’. Tot slot bevat het rapport ‘persoonlijke beleidsopvattingen van de accountant’, aldus de gemeente.