Het leek de VIVA gisteren een uitstekend idee om een uiterst stigmatiserend artikel te schrijven over het daten met een donkere man. Pluspunten van de donkere man: zijn moves, zijn manieren, maar toch vooral zijn kingsize penis. Ophef alom op Twitter, waarna het artikel pijnlijk snel weer werd verwijderd (screenshots: klik). Ophef in medialand, waar hoorden we dat eerder? Een overzicht:
Jackie-hoofdredacteur Eva Hoeke doopte de Amerikaanse ster Rihanna om tot ‘niggabitch’. Een ‘slechte grap’, zo vond Hoeke, die hoopte met een rectificatie weg te komen. Nadat Rihanna haar in een tweet had beschuldigd van ‘het degraderen van een compleet ras’ en haar bovendien ‘respectloos en wanhopig’ had genoemd, trok Hoeke haar conclusie en stapte op.
Bad guys verheerlijken, een eenvoudiger manier om #OPHEF! te creëren lijkt er haast niet. Wijlen Osama bin Laden werd door Georgina Verbaan in 2001 een ‘lekker ding’ genoemd in Nieuwe Revu. Emile Ratelband deed daar jaren later een schepje bovenop door het brein achter ‘nine eleven’ een ‘vrijheidsstrijder met duidelijke principes’ en een ‘verlicht denker’ te noemen.
Je woont in Assen, schrijft voor een ieniemienie-dode boom en bent liever lui dan moe. Silvana Hagge, contentdief namens Dit is Assen ging er genadeloos hard vanaf, nadat bleek dat zij haar columns en gedichten veelvuldig had gejat van collega’s. Madame werd binnen no time trending topic, probeerde met opzichte leugens de toorn des Twitter te ontwijken, maar trok uiteindelijk aan het kortste eind. Boontje komt nu eenmaal om zijn loontje.
Kledingbedrijf Zara kwam in korte tijd met twee op zijn minst discutabele shirts op de markt. Allereerst was daar een shirt met de tekst ‘White Is The New Black’, hetgeen racistisch zou zijn. Niet lang daarna leek het Zara een goed plan om een kindershirtje met een symbool dat verdacht veel weg had van een jodenster. Beide shirts werden na #OPHEF! verwijderd uit de collectie.
Een grapje maken over een afrokapsel mag vanzelfsprekend niet. De Grazia durfde het aan om de coupe van Naomi Cambell met een vogelnestje, hetgeen het vinger wapperend fatsoensleger activeerde tot een massale blijk van afkeuring. Niet alleen ‘s werelds sterren ondervinden hinder van kapselkritiek, het overkwam ook onze eigen Sylvana – what’s in a name – Simons. In half Nederlands, half Engels deed zij haar verhaal:
“Gullit kan wel voetballen, hij is alleen wat lui. Dat heb je met die zwartjes.” Was getekend, Thijs Libregts. De toenmalig trainer van Feyenoord deed zijn uitspraak in een interview met De Volkskrant in 1984. Om direct maar hét bewijs aan te leveren dat #OPHEF! heus niet altijd de schuld is van sociale media.
In het rap geflopte satirische programma ‘Volgende Week’ wordt gegrapt over Zwarte Piet. Na een fragment uit het Sinterklaasjournaal is een fragment van een slavenboot gemonteerd. Hard, wellicht smakeloos, maar toch ook best grappig, zo blijkt uit de reacties aan tafel en in het publiek. Leuk of niet: moet natuurlijk kunnen in een satirisch programma. Toch besloot Bunskoek na een storm aan kritiek haar excuses aan te bieden.
Nee mensen, natuurlijk ontbreekt Gordon niet in deze lijst. Zijn onwaarschijnlijk onbeschofte ‘nummer 39 met rijst’-grapje tegen een Chinese kandidaat van talentenjacht Holland’s got talent ging de wereld over. Chinese restaurants reageerden ludiek, door korting te geven op hun nummer 39 op de menukaart.
Tussen de supporters van Ajax en Feyenoord komt het vermoedelijk nooit meer goed. Om de rust tussen beide kampen enigszins te bewaren helpt het dan niet echt mee als een plaatselijk televisiestation olie op vuur gooit. Het leek AT5 een goed idee om een item te maken waarin kakkerlakken – zoals Ajacieden de Feyenoordsupporters weinig liefkozend noemen- worden doodgereden. Hoofdredacteur Bart Barnas deed het item af als ‘voetbalhumor‘.
Toenmalig PvdA-leiders Job Cohen en Rob Oudkerk hebben een onderonsje, niet wetende dat er een camera naast ze draait. De beelden spreken voor zich:
VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn liet zich op Twitter ontvallen dat hij nogal eens ‘een spleetoog over het hoofd ziet’. Reden? “Het zijn er zoveel”. Na de nodige #OPHEF! trok Boekestijn de keutel in en ging hij door het stof. Hij had niemand willen kwetsen.