De politie mag donderdag geen actie voeren tijdens de internationale cyberconferentie in Den Haag. Dat heeft de rechter woensdag besloten in een kort geding dat de korpsleiding en de Staat hadden aangespannen tegen de politiebonden.
De bonden, die actievoeren voor een betere cao, moeten hun oproep intrekken, oordeelde de rechter. Ze moeten aan hun leden bekendmaken dat de acties onrechtmatig zijn en dat het niet is toegestaan om ze te laten doorgaan, aldus een rechtbankwoordvoerster.
“Een verbod is een zwaar middel”, reageert Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. Hij zegt teleurgesteld te zijn, “maar we zullen de uitspraak van de rechter respecteren”. De bonden maken binnenkort nieuwe acties bekend.
De politie is tevreden met de uitspraak. “We hebben veel begrip voor de acties, maar we trekken de grens daar waar de veiligheid echt in het geding komt”, reageert een woordvoerder.
De advocaten van de Staat en de korpsleiding betoogden dinsdag voor de rechter dat de nationale veiligheid in het geding zou komen als de acties zouden doorgaan. Voor de top worden ongeveer duizend politiemensen ingezet. Die zijn allemaal gescreend en geïnstrueerd over hun specifieke rol.
De vakbonden stelden dinsdag dat de veiligheid wel gegarandeerd zou zijn tijdens hun acties, maar dat hinder niet uit te sluiten zou zijn. “Het is ook een drukmiddel voor de werkgever om over de brug te komen”, zei de advocaat van de bonden hierover. Het programma op het laatste moment overhoop gooien vonden de bonden “vervelend voor congresgangers, maar wel doenlijk”.
De opzet van de acties was dat politiepersoneel donderdag tijdens de internationale cybertop in Den Haag twee keer het werk neer zou leggen om naar vakbondsbijeenkomsten te gaan, een keer ‘s ochtends en een keer aan het einde van de dag, telkens voor twee uur.
ANP