Op de huisapp was er nog weinig over te lezen, maar er is dus ruzie bij De Telegraaf. De directie had een plan bedacht om edities als De Financiële Telegraaf, Privé, Telesport en Vrouw los te koppelen van de krant, maar de redactieraad aan de Basisweg heeft tegen gestemd, zo staat in het Financieel Dagblad. De oplage van de papieren krant is de afgelopen jaren onder de 450.000 exemplaren gedoken. Carolien Vader, media-expert van bladendokter.nl heeft verstand van de overgang van – komt ie weer – dodebomen naar online en dat is precies waar het allemaal om draait natuurlijk.
‘De oproep op Vrouw.nl van een vader om de babyfoto van zijn stervende kind te laten photoshoppen (zonder slangetjes) haalde op Facebook een bereik van 4,9 miljoen views’
Ben je voor de redactie of voor de directie?
“Ik snap de strategie om te kiezen voor aparte doelgroepen heel goed. Online is het veel makkelijker om contact te hebben met een groep mensen die een bepaalde interesse deelt. Autoliefhebbers zullen relevante content heel gemakkelijk vinden en bovendien via Facebook en Twitter delen met andere autoliefhebbers. Die aantallen zijn veel groter dan de mensen die je via de Telegraaf zult bereiken. Bovendien kun je op die manier veel gerichter adverteren. Bedrijven die in de autobranche zitten, vinden het interessant om met autoliefhebbers contact te hebben. Nu adverteerders structureel van print overstappen naar online biedt zo’n online community van gelijkgestemden kansen.”
Dus het protest zijn de strubbelingen van de laatste krantenjongens?
“Voor adverteerders is het essentieel dat ze een band opbouwen met de doelgroep, de achterban van De Financiële Telegraaf is natuurlijk een compleet andere dan die van de Privé. Met een groot online bereik kan je geld verdienen en dat vergt een gedegen online strategie. Dan moet je nadenken wat de mediaconsumptie en de leesrituelen van de doelgroep zijn en op welke manieren je daarmee contact kunt hebben, via welke kanalen en hoe je die mensen kan bewegen om het bereik te vergroten.
‘GeenStijl.nl is ook een goed voorbeeld: het mediamerk bedient een vrij homogene groep mensen. Het is een concept met een sterke herkenbaarheid, toonzetting en intentie’
“Vorig jaar was er op vrouw.nl een enorme discussie onder lezers nadat de vraag werd gesteld: is het terecht dat een vrouw een uitkering krijgt van 2200 euro? Toen gingen ze even los, de dames. Gevolg: een enorm bereik. De grootste klapper op Telegraaf.nl van vorig jaar was ook een bericht van Vrouw: de oproep van een vader om de babyfoto van zijn stervende kind te laten photoshoppen (zonder slangetjes) haalde een bereik op Facebook van 4,9 miljoen views.
“Je ziet gewoon dat brede interessegroepen het aan het verliezen zijn van groepen online die zijn ontstaan vanuit gedeelde interesses of waarden. Dat is ook logisch want mensen delen alleen dingen die over zichzelf gaan. De vraag is of je het met het old school mediamerk De Telegraaf nog wel redt.”
Dus De Telegraaf is geen clubje, maar Vrouw en Privé wel?
“Submerken als Vrouw en Privé hebben veel meer potentie om via online en social media een achterban te mobiliseren. GeenStijl is ook een goed voorbeeld: het mediamerk bedient een vrij homogene groep mensen. Het is een concept met een sterke herkenbaarheid, toonzetting en intentie, die op zichzelf niet zoveel te maken heeft met De Telegraaf. Zeker voor Vrouw zie ik wel toekomst als losstaand medium want over tien jaar is er misschien geen Telegraaf meer met vijf katernen.”
Kan dat losknippen Sjuul Paradijs redden?
“Ik heb geen glazen bol, maar sterke crossmediale mediamerken hebben een gezonde toekomst als ze goed inspelen op de vraag uit de markt. De positie van de traditionele krant is aan het veranderen. Wie actualiteit wil, vindt dat online of via Twitter. In de krant staat het nieuws van gisteren. Ze brengen steeds meer opinie en achtergronden en nemen daarmee langzaam de plek in die opiniebladen vroeger hadden. Actualiteit en print is inmiddels geen combinatie meer. Papieren kranten hebben alleen nog een bestaansrecht omdat mensen het moment nog waarderen als ritueel op een dag.
“Online houdt de krant op titelniveau niet langer stand. Mensen komen niet via de voordeur binnen (de homepage), maar klimmen via het keukenraam de site op, op artikelniveau. Het gaat dan over content die ze niet vinden via de kanalen van de krant zelf, maar die lezers aanraden via hun sociale netwerken. Misschien krijgt De Telegraaf op termijn wel de functie van Sanoma en wordt het alleen nog een bedrijfsnaam.”
Als je Telegraaf loslaat, duiken ze wel vol de concurrentie in.
“Klopt, Vrouw is natuurlijk in strijd met de Libelle, Vriendin, Famme.nl en Linda Nieuws. De grote online concurrenten zijn de sites die vol inspelen op het klik- en deelgedrag van mensen. Met een artikel online wat een beetje viral gaat, bereik je meer dan een maandoplage van een magazine. Vrouw heeft natuurlijk al een herkenbare emotionele lading. Het heeft niet het hoge glamourgehalte, maar is er voor de doorsnee vrouw.”
En Telesport moet met een goed online sportconcept komen.
“Hoe vaak is dat niet geprobeerd? De toekomst van media ligt toch bij vrouwen. Mannenconcepten vallen bij bosjes om, er zijn geen succesvolle mannenbladen. De hoofdredacteur van Vrouw heeft in mijn ogen echt een zonnige toekomst. Er groeit een soort Netflix-generatie op die on demand informatie wil. Ik wil misschien best Vrouw lezen, maar aan Telesport heb ik geen behoefte. Zo’n idee van de directie is dan ook toekomstbestendiger dan vasthouden aan de Telegraaf als tempel van nieuws. Print wordt op termijn toch een luxe product, waarmee je als consument voor jezelf een heerlijk half uurtje offline vrije tijd koopt, een kadootje voor jezelf.’”