“Maak van het Suikerfeest een vrije dag of hou een ‘atheïstendag’, en zorg dat niet alleen Kerstmis of Pinksteren een dag vrij is”. Dat adviseert de Utrechtse hoogleraar Sociale Psychologie en Empirische Rechtswetenschap Kees van den Bos. “Maar”, zo voegt hij daar aan toe: “vraag gelijk aan moslimjongeren om zich in de samenleving in te vechten als ze zich uitgesloten voelen.” Met die laatste uitspraak sluit hij aan bij de opvattingen van minister president Mark Rutte.
Bijdragen om het gevoel van uitsluiting bij moslims te beteugelen is belangrijk, volgens Van den Bos, want juist die gevoelens van uitsluiting kunnen er toe leiden dat mensen radicaliseren. De hoogleraar: “Jongeren radicaliseren vaak vanwege een gevoel van uitsluiting. Ze worstelen met hun identiteit, zijn onzeker of zien een groepsdreiging. Of onrechtvaardigheid, als ze proberen een stageplaats te krijgen bij een supermarkt, die zij niet krijgen en een witte Nederlander wel.”
Van den Bos vindt dat tegelijk van moslimjongeren gevraagd kan worden zich in de maatschappij in te vechten, zoals premier Rutte onlangs zei. Van den Bos: “Je moet ze ook niet pamperen, je kunt thee drinken, maar je moet tegelijk verwachten dat ze zich er in vechten. Met andere woorden: emanciperen moeten ze ook zelf doen.”
De Arnhemse videofilmer de Turks- Nederlandse Serif Kurtdaylar ziet uitsluiting ook om zich heen. “Voor een videoproject praat ik met jongeren die hebben begrip voor jihadisten. Ze komen hier toch niet aan de bak.” Van den Bos: “Mensen krijgen een schrikreactie als ze iemand uit een andere cultuur zien. Een dergelijke reflex is net zoiets als de dokter die met een hamertje op je knie slaat die dan omhoog gaat. Dat is niet erg en je moet een dergelijke schrikreactie niet willen ontkennen. Maar je kunt er vervolgens wel mee om leren gaan. Dat je even verder leert kijken en niet schrikkerig of negatief blijft reageren.”
Meer lezen? Het artikel Radicalisering? Thee drinken zonder pamperen, vind je op Blendle.