Felle kritiek in de Tweede Kamer donderdagavond op minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). Inzet was het diplomatieke memo uit Kiev dat die dagen voor de aanslag op de MH17 naar Den Haag werd verstuurd. Vandaag werd bekend dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zélf om het memo moest vragen. De Tweede Kamer maakt zich zorgen of het kabinet wel voldoende medewerking verleent aan het onderzoek naar de aanslag op de MH17. Het kabinet heeft het document dus al negen maanden in handen.
In eerste instantie richten de pijlen zich op Koenders. “Dit getuigt van een grote passiviteit van het kabinet”, zei Joel Voordewind (ChristenUnie). “De OVV moet schijnbaar gedachten kunnen lezen”, zei Sjoerd Sjoerdsma van D66. “Ze kunnen niet weten wat ze niet weten”, aldus Louis Bontes (VNL). PVV-Kamerlid Raymond de Roon vond dat Koenders zich wel ‘erg formeel’ opstelde. Toch stelde die laatste de Kamer een kleine toezegging in het vooruitzicht.
Die toezegging bleek minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur te zijn, die verantwoordelijk is voor de OVV. Hij zei toe met de OVV om de tafel te gaan zitten om te gaan kijken de onderzoeksraad nog wensen heeft. Toch blijft de lijn van het kabinet dat het aan de OVV is om stukken op te vragen.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil toch dat het kabinet een lijst van documenten maakt voor de onderzoeksraad. VVD en PvdA zijn daar op tegen.
Ook meldde Van der Steur dat patholoog-anatoom George Maat, die woensdag in opspraak kwam omdat hij foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers heeft getoond tijdens een lezing die vrij toegankelijk was, uit het forensisch team is gezet. Omtzigt zei die straf wel erg pittig te vinden omdat al eerder mensen gelekt hadden. Daarmee verwees hij impliciet naar voormalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Timmermans schoffeerde eind vorig jaar de nabestaanden door op televisie te onthullen dat er een slachtoffer met een mondkapje was gevonden. De sociaal-democraat bood daar later zijn excuses voor aan.
De onderzoeksraad presenteert in oktober haar eindrapport.Ook komt er nog een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Dat is gericht op het handelen van de regering en wordt rond zomer verwacht. Het zal kortom nog even duren voor de Tweede kamer haar conclusies kan trekken.