De donderdag tot levenslang veroordeelde Lau Geeraets heeft waarschijnlijk zelfmoord gepleegd in zijn cel in Vught. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat onderzoeken of het inderdaad om zelfmoord gaat. Vorig jaar deed G. een poging tot zelfmoord, waarna hij werd overgeplaatst naar Vught.
Geeraets werd veroordeeld wegens de dubbele moord in Venray in 2006 op Karim Fourkour en Fouad Bendella. Hij begroef beide slachtoffers nadat hij ze had vermoord. Zijn medeverdachte Geert G. kreeg 30 jaar cel. Geeraets zat in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) omdat hij als vluchtgevaarlijk werd beschouwd. De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) zal een calamiteitenonderzoek verrichten, iets dat gebruikelijk is wanneer een gedetineerde in de gevangenis overlijdt.
In mei vorig jaar probeerde Lau Geeraets zijn polsen door te snijden in zijn cel in Grave, schreef L1 op basis van een aantal Limburgse kranten. De destijds 52-jarige man zou ook al een afscheidsbrief hebben geschreven. De politie hield rekening met het scenario dat Lau Geeraets slechts deed alsof hij suïcidaal was, omdat hij zo zou proberen om in een gevangenisziekenhuis te belanden. Daar kon hij makkelijker ontsnappen.
De afscheidsbrief zorgde er voor dat de lijken van Fourkour en Bendella konden worden gevonden, omdat Geert G. het stilzwijgen doorbrak nadat rechercheurs hem confronteerden met de brief. Geeraets werd na zijn zelfmoordpoging overgeplaatst naar de gevangenis in Krimpen aan den IJssel, waarna hij naar Vught ging.
De raadslieden van Lau Geeraets zeggen dat het leven in de Extra Beveiligde Inrichting voor hem niet langer draaglijk was. Advocaten Marcel Heuvelmans en Geert-Jan Knoops hebben ‘met pijn en droefenis’ kennis genomen van zijn overlijden.
“Het was een bijzonder aimabele man die tot het einde van zijn leven hoopte op gerechtigheid. Omdat hij dit niet kreeg en zijn langdurig verblijf in Vught geen uitzicht op verbetering bood, wat een voor hem ondraaglijke situatie betekende, moet dit voor Lau Geeraets niet langer mentaal draagbaar zijn geweest”, aldus de raadslieden.
De dood van G. roept volgens Heuvelmans en Knoops ‘wederom de vraag op naar de humaniteit van het EBI-systeem’.