Interview

Theodor Holman: ’70 procent van de Nederlandse journalisten had een ander vak moeten kiezen’

29-04-2015 13:18

De ontmoeting vindt plaats in café ‘Eik en Linde’, stamkroeg voor oud-intellectueel Amsterdam. Toevallig gelegen schuin tegenover dierentuin Artis. Theodor Holman (62) columnist bij Het Parool, presentator van OBA-live, auteur en gevierd scenarioschrijver heeft zich op z’n Mokums voor de gelegenheid gekleed. Terwijl de Brusselse interviewer in een keurig zomers colbert verschijnt, stapt onze Theodor ongeschoren met verwilderde haren en gekleed in een Adidas-trainingsjack binnen. Maar hij is ruim op tijd, dat is altijd een verdienste.

 

‘Mart Smeets vind ik slecht. En hij vindt mij goed. Erg hè?’

 

Wijdbeens gezeten aan het ruwe tafeldek benadrukt-ie dat hij zich bovenal journalist noemt en roept dan: “Shoot”. Het nieuwe opnameapparaat loopt. Onder het genot van glazen thee, Earl Grey en rooibos, fileren we deze middag tot wederzijds genoegen de Nederlandse media. Daar krijgt een blij mens nooit genoeg van. “Mart Smeets vind ik slecht. En hij vindt mij goed. Erg hè?”

Theodor Holman werd op z’n 28ste pas echt journalist. “Vanaf dat punt werd ik voor mijn stukjes betaald.”
Rijkelijk laat, maar hij was van het type van de eeuwige student en schreef pro deo voor het studentenblad Propria Cures. Daarna kwamen artikelen voor Nieuwe Revu en de Volkskrant. Vervolgens werd hij aangenomen bij Het Parool. Van toenmalig eindredacteur Kees Tamboer mocht hij columnist worden. Dat doet hij nog steeds, vaste plek op pagina 2. Daarnaast schrijft hij iedere week als ‘Opheffer’ columns voor weekblad de Groene Amsterdammer.
Al die tijd is achterdocht de journalistieke leidraad van Holman: “Ik geloof het bericht niet. Ik ga het even uitzoeken, is een veel betere houding voor een journalist dan nieuwsgierigheid. Dat is tante Aagje.”
De allerbelangrijkste eigenschap van een journalist noemt hij echter: opmerkzaamheid. “Van: hier staat iets en daar staat wat anders. Dat klopt niet.”

 

Lees het complete interview via Blendle.

 

Lees ook eens een boek van Theodor Holman, bijvoorbeeld ‘Theo is dood’. Direct online te downloaden voor nog geen 5 euro’s!

Schermafbeelding 2015-04-29 om 13.15.16