Veruit de meeste aardbevingen staan de bewoners van Groningen nog te wachten, stelt dr.ir. Jacques Hagoort, in een interview in technologietijdschrift De Ingenieur. De voormalig hoogleraar Reservoirtechniek aan de TU-Delft adviseert Groningen de tijd te geven zich daarop voor te bereiden door nu direct de gasproductie substantieel te verlagen.
Hagoort doet zijn uitspraak op grond van bestudering van de statistiek van de aardbevingen. “Er blijkt een bijna perfecte correlatie te zijn tussen het totale aantal aardbevingen en de totaal gewonnen hoeveelheid gas uit het Groningse veld.”
Wat de hoogleraar vooral zorgen baart, is het aantal aardbevingen dat nog komen gaat. “Uit mijn model blijkt dat de Groningers tot nu toe slechts een derde van het totale aantal hebben gehad, en dat het overgrote deel, ruim 1100 bevingen, hen nog te wachten staat.”
Met zijn model kan Hagoort ook aangeven wat het effect is van verlaging van de gasproductie. “Geringere productiesnelheid betekent dat je het aantal bevingen per jaar vermindert en uitsmeert over een langere tijd.”
Hagoort pleit ervoor om tijdelijk op een substantieel lager productieniveau te gaan zitten en die jaren te benutten om Groningen zo goed mogelijk schokbestendig te maken. “Op grond van de vorderingen van dat programma en wat we dan aan aardgas nodig denken te hebben, kan de kraan zo nodig weer iets verder worden opengedraaid.”
Hoeveel lager en voor hoe lang is uiteindelijk aan de politiek. Gezien de grote hoeveelheid nog te ver wachten bevingen pleit Hagoort ook voor het opnieuw bezien van het plan om de druk in het Groninger veld te stabiliseren door injectie van stikstof. “De minister heeft dat op een laag pitje gezet als lange termijnoplossing. Maar met nog 1100 bevingen voor de boeg is dat idee te gemakkelijk op de lange baan geschoven.”