Leven

Nederlanders in het buitenland: hoeveel groener is het gras daar? (9)

07-05-2015 13:01

Wie het nieuws volgt, kan snel tot de conclusie komen dat het in andere landen beter is dan in ons betuttelende Nederland met hoge belastingen en vele (Europese) regelgeving. En dan willen we ook nog eens minder, minder criminaliteit, maar dan blijkt dat als er al eens iemand wordt opgepakt, hij net zo snel weer wordt vrijgelaten.

Steeds meer mensen zeggen over emigratie na te denken. Maar is het spreekwoordelijke gras bij verre buren -want we willen dan natuurlijk wel buiten de EU wonen- inderdaad groener? En is het avontuur voor iedereen weggelegd?

ThePostOnline stuurt Jorrit Smink (1976) op onderzoek uit. Smink vertrok negen jaar geleden definitief uit Nederland en woont sindsdien in Zuid en Midden Amerika.

Nueva Germania

In 1886 vestigden vijf arme Duitse families uit Saksen zich in Nueva Germania, een stuk land op 250 kilometer van de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion. Al snel kwamen daar negen families bij, met als doel een ‘model gemeenschap’ te ontwikkelen op basis van de Duitse cultuur (en met name geschoond van alles wat maar met de Joodse cultuur te maken had).

Het plan werd een grote mislukking. De Duitsers verloren de strijd met de insecten, de tropische regens en het regenwoud, dat iedere keer als er land ontgonnen was voor landbouw, de aarde net zo snel weer terug kaapte. Drie jaar na de start pleegde stichter Berhard Förster zelfmoord, terwijl zijn vrouw, Elisabeth Nietzsche (zus van de beroemde filosoof) in 1893 terugkeerde naar Duitsland, de families in nog zwaardere armoe achterlatend.

Laten we het er op houden dat de Duitsers nogal pech hadden dat ze niet wisten dat de man die namens de Paraguayaanse overheid het land aan ze had verkocht Joods was. En die man had het bijzonder leuk gevonden het allerslechtste stuk grond van Paraguay voor een veel te hoge prijs aan de Duitsers te verkopen.

Lering

Uit het bovenstaande verhaal valt voor mensen die emigratie naar Zuid Amerika overwegen veel lering te trekken. Ja, ook voor mensen die niet direct een heilstaat willen beginnen.

Ten eerste is het nooit handig om je plannen te snel uit de doeken te doen en ten tweede is het al helemaal niet slim om zomaar iedere Zuid Amerikaan op zijn woord te geloven. Tot slot is het belangrijk te beseffen dat waar je ook zit, je ook een strijd tegen de elementen voert. En zoals in eerdere artikelen gezegd, we hebben het eigenlijk niet over Paraguay, maar over Asuncion als mogelijkheid.

Asuncion

De stad werd mij het best omschreven door een politieagent, die mij vriendelijk hielp een veilige taxi te krijgen. “Asuncion heeft geen aardbevingen, tornado´s, enge dieren of tsunami’s. Wel hebben we erg veel last van politici.”

Kapitaal uit Uruguay

“Waarom ik hier naar toe ben gegaan?” Vraagt de Zwitserse eigenaar van het hotel waar ik verblijf. “Waarschijnlijk om dezelfde redenen als dat jij naar Zuid Amerika bent gegaan: belastingen. En om precies diezelfde reden zie je dat er nu heel veel kapitaal Paraguay inkomt vanuit Uruguay.”

“Ik woon hier al 34 jaar. Paraguay is geen gemakkelijk land. Pas de laatste acht jaar gaat het hier echt de goede kant op. Daarvoor was het toch echt overleven. Nu gaat het echt goed.”

En dan nu over naar wat feiten:

Nederlanders in Paraguay

Er zijn op dit moment rond de 150 Nederlanders in Paraguay.

Visum

Het is niet lastig om een werkvergunning te krijgen in Paraguay, maar houd zoals altijd rekening met dat ´tramites´ in Zuid Amerika lang kunnen duren. Zeg maar: een jaar of zo. Tramites betekent eigenlijk zoiets als papierwerk. Logica is er meestal niet en het makkelijkste is een mannetje te vinden die het voor jou tegen een goeie prijs regelt. Hier meer Spaanse info.

Bankrekening

In Paraguay is het heel lastig om een bankrekening te krijgen, net als in Chili heb je er de gekste dingen voor nodig, maar vrijwel altijd begint het met een visum. Dit is de lastigste tramite voor wie naar Paraguay wil, al ken ik ook verhalen van mensen die een telefoonaansluiting wilden, maar die domweg niet kregen omdat ze buitenlander waren. Geduld, geduld, geduld.

Munt

Er wordt betaald in de zogenaamde Guarani. De afgelopen twaalf maanden kreeg je tussen de 5000 en 6000 Guarani voor een euro. Waardevolle zaken als auto´s of huizen staan vaak in dollars aangegeven.

Taal

Spaans is een must als je in Paraguay iets wil. Opnieuw het advies: een talenschool en een Zuid Amerikaanse vriend of vriendin die geen Engels spreekt en je spreekt het zo. Dit zeggende, ik hoor van iedereen dat er in Paraguay een vrouwenoverschot is. (Okay, dat heb ik ook zo ervaren.) Voor single vrouwen dus misschien niet het juiste emigratieland.
In Paraguay spreekt 94% van de bevolking bovendien Guarani, de taal van een indianenstam. Het is zelfs een officiële taal. Immigranten hebben de taal echter niet nodig.

Huisvesting

In Paraguay kun je vrij goedkoop leuke huizen huren in goeie buurten. Dat begint voor een oké appartement ongeveer bij 300 euro per maand (ter vergelijking, in Chili is dat 500 euro per maand).

Kosten van levensonderhoud

De belastingen zijn dus niet zo hoog, maar wonen in Asuncion betekent niet direct dat je amper uitgeeft. Prijspeil ligt zo´n dertig tot veertig procent lager, maar dat geldt vooral voor de alledaagse zaken. Bedenk goed dat alles wat luxe is in Zuid Amerika vaak juist duurder is dan in Europa, omdat er eenvoudig minder mensen zijn die zoiets kunnen kopen. Zie bijvoorbeeld de huizenprijzen, als je niet top hoeft te wonen, betaal je ook echt niets. Daar staat dan weer tegenover dat ook geen welgestelde Paraguayaan je serieus neemt. Meer info hier.

Economie

Paraguay kent een zeer hoge (en schone) renewable energy productie van 8700 MW, terwijl de binnenlandse vraag slechts 2300 MW is. Dit betekent niet direct dat je in Asuncion al te opgewekt kunt ademhalen, want er rijden nog steeds bussen rond uit de jaren zestig of zeventig. Maar ook die verdwijnen langzaam uit het straatbeeld.
De economie teert vooral op soyabonen.

De economie van Paraguay groeide tussen 1970 en 2012 gemiddeld met 7,2% per jaar, beter dan welk ander Zuid Amerikaans land. Paraguay kwam wel van een enorme achterstand, dus het was wat makkelijker groeien.
Asuncion heeft inmiddels een aardige middenklasse.

Politiek

2008 was een historisch jaar in Paraguay, want het was de enige keer sinds de tweede wereldoorlog dat het land een linkse regering had. Oud-bisschop Fernando Lugo won de presidentsverkiezingen toen. Na vijf jaar (waarin het Paraguay overigens bijzonder goed ging) was het echter weer de beurt aan de Partido Colorado, die ondanks een rode vlag met ster, als rechts moet worden gezien. De in 1989 afgezette dictator Fernando Stroessner behoorde ook tot de Partido Colorado.

Veiligheid

Persoonlijk heb ik me zowel overdag als ´s nachts geen moment onveilig gevoeld in Asuncion. Voor een wat gedetailleerder verslag, zie hier.

Bevolkinssamenstelling

Zuid Amerikaanser dan Paraguay krijg je het niet. In het land is liefst 95% mestizo, slechts drie procent Europees en twee procent authentiek Indiaan. Dat resulteert niet verrassend dat negentig procent van de bevolking Katholiek is.
Er wonen in Paraguay overigens iets meer dan zeven miljoen mensen. 2,3 miljoen woont in Asuncion en omstreken.

Klimaat en enge beesten

Bereid je voor op hitte met een hoge luchtvochtigheid. Wie op het (buitengewoon kleine) vliegveld van Asuncion landt, krijgt al snel een flyer in handen gedrukt met de gevaren voor enge beesten, met name muggen. Op het platteland en in het oerwoud leven natuurlijk helemaal de interessantste dieren. In de hoofdstad is daar echter allemaal geen sprake van.

Asuncion: de conclusie

Een stad met vele kansen voor bijzonder avontuurlijke en streetwise mensen die met een klein kapitaaltje iets willen beginnen en van aanpakken houden.