Buitenland

Duitsland en Israël zijn nu beste vrienden

12-05-2015 16:06

Menachem Begin, de Joodse terrorist/vrijheidsstrijder/Israëlische staatsman – afhankelijk van uw politieke voorkeur – wilde niets weten van contacten met de Duitse natie en met Duitsers. Zo vlak na de oorlog waren in Begins ogen alle Duitsers daders. Ze droegen allemaal schuld aan de Holocaust, de moord op de Europese Joden, en verdienden het daarom te worden gedood.

Niet alleen voor Begin, voor veel Joden was het opnemen in 1965 van officiële betrekkingen van de Joodse staat met West-Duitsland een heus affront. De komst van de eerste West-Duitse ambassadeur, een ex-Wehrmacht officier notabene die een arm had verloren aan het front, leidde tot rellen in Jeruzalem.

Een van de demonstranten van destijds is de huidige Israëlische president Reuven Rivlin (75). Die herinnert dinsdag in de Duitse krant Bild hoe hij als student tomaten gooide. ‘En nu ben ik president van Israël en op staatsbezoek in Duitsland.’

Het 50-jarig jubileum van de Duits-Israëlische betrekkingen wordt groots gevierd. Bild brengt dinsdag bijvoorbeeld een gezamenlijke voorpagina uit met Israëls grootste dagblad Yedioth Ahrohot.

Overigens vond de onofficiële ‘Wiedergutmachung’ al in 1952 plaats. Toen kwamen West-Duitsland en Israël overeen dat de Duitsers aan Israël 3,5 miljard Mark aan herstelbetalingen zouden betalen. Menachem Begin vond dat ‘bloedgeld’.

Inmiddels is Duitsland Israëls trouwste bondgenoot in Europa en wonen er vele duizenden jongeren uit Israël in Berlijn. Omdat de stad goedkoop is en hip. Lees hier meer over die nieuwe generatie Joden in Berlijn.