Wacht even. Ineens verhogen hypotheekverstrekkers als Rabobank, ING en Obvion hun hypotheektarieven. Terwijl we ons net min of meer hadden neergelegd bij de oneindige stroom van verlágingen van de spaarrente die diezelfde banken de laatste tijd hebben doorgevoerd.
Dat lijkt niet heel eerlijk. Is de rente nu aan het dalen of aan het stijgen?
In de afgelopen paar weken gebeurde precies datgene waar de hele beleggingsindustrie al een hele poos zijn hart voor vasthield. De trend van steeds verder dalende rentes werd plots ruw onderbroken. En niet alleen onderbroken, op de anders vrij bedaagde obligatiemarkt spoot de rente binnen een dag snoeihard omhoog.
In de landelijke media bleef het opvallend stil. Als de AEX stevig daalt, liggen de chocoladeletters (“PANIEK OP DE BEURS”) meestal wel klaar. De rentemarkt is niet sexy genoeg (en te moeilijk om uit te leggen) om eens lekker uit te pakken, maar die beweging in de rente joeg de gemiddelde professionele belegger vele malen meer schrik aan dan een dalinkje in de AEX ooit zou kunnen.
Waarom? Heel simpel, de dalende rente is al twee decennia lang een constante factor – en wordt over het algemeen beschouwd als gunstig voor de beurs en de economie. Nu die rente in landen als Duitsland en Nederland inmiddels rond de 0% is uitgekomen, vrezen steeds meer mensen dat de rentegrafiek een keer gaat draaien. En de plotselinge stijging van vorige week zou daar wel eens het begin van kunnen zijn.
Zou kunnen. Let op die woorden, want er zijn op de beurs heel wat mensen nat gegaan die zeker wisten dat de bodem nu écht was bereikt. Aan de grafiek is al te zien dat je niet moet opkijken van een hervatting van de rentedaling.
Als je nu een hypotheek af- of oversluit is het wel iets om rekening mee te houden. Steeds meer mensen maken van de lage rente gebruik door voor lange rentevastperiodes te kiezen. Ja, die rente kan nog wel verder dalen, maar je weet één ding zeker: de huidige rentestand is hoe dan ook historisch laag. En dan hebben we het niet over tien of twintig jaar, maar over eeuwen: de rente was in Nederland nog nóóit zo laag als nu.
Lees ook: Hypotheekrente lang vastzetten of snel aflossen?
De banken zijn er in ieder geval als de kippen bij om de hogere rente direct door te berekenen (één bankier kondigde het drie maanden geleden zelfs al min of meer aan). In die zin zijn ze niet anders dan bezinemaatschappijen, die op de een of andere manier altijd sneller te lijken reageren op stijgingen van de olieprijs dan op dalingen. De eerste bank die zijn spaarrente verhoogt na het heuglijke nieuws van de financiële markten moet zich nog melden.
Bij IEXGeld houden we mailbox in de gaten. Het eerste persbericht over verhoging van de spaarrente komt op de voorpagina. De tijd gaat nu in.
Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld.nl