Sjuul Paradijs vertrekt per zondagavond als hoofdredacteur van dagblad de Telegraaf. De overige leden van de hoofdredactie nemen tijdelijk zijn taken waar. Het eerste aanspreekpunt in de hoofdredactie is voorlopig Jan Kees Emmer. Dat meldt de Telegraaf Media Groep (TMG) in een middernachtelijk persbericht. Het rommelt al langer in de top van het mediabedrijf.
Directeur TMG Landelijke Media Harry De Wit over het vertrek van Paradijs in een vlak voor middernacht verstuurd persbericht:
“Sjuul en ik waren met elkaar in gesprek over de toekomst. Vandaag zijn we overeengekomen dat hij onze organisatie gaat verlaten. Ik ben Sjuul dankbaar voor zijn bijdragen aan onze organisatie al die jaren. Hij heeft al die jaren hard geknokt voor dagblad De Telegraaf. “
Paradijs zelf zegt:
“Met grote dankbaarheid kijk ik terug op 29 jaar dat ik in dienst van de lezers mijn journalistieke werk heb kunnen doen en de belangen van De Telegraaf kon dienen. Alle Telegraafmedewerkers wens ik succes toe met hun werk om het concern en de Telegraafmedia nog sterker te maken dan ze nu al zijn.”
Paradijs werkte sinds 1986 bij TMG. Hij begon bij stadsblad de Echo als verslaggever en stapte in 1988 over naar de Financiële Telegraaf. Tussen 1990 en 1994 was hij financieel onderzoeksjournalist. Chef van de parlementaire redactie was Paradijs van 1994 tot 2002 om daarna tot 2005 de dagelijkse societycolumn Stan Huijgens Journaal te maken. In 2005 werd Paradijs als adjunct-hoofdredacteur opgenomen in de leiding van de krant. Op 1 januari 2009 werd hij algemeen hoofdredacteur van De Telegraaf.
Ster-verslaggever Bart Mos reageert via Twitter:
Een zwarte dag voor de @telegraaf
— Bart Mos (@BartMos) May 17, 2015
Binnen uitgeverij TMG is het al langer onrustig. TMG-aandeelhouder Frank Botman is van plan om de internetactiviteiten van het concern onder te brengen in een bedrijf waar hij zelf grootaandeelhouder is. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs verzette zich en Quote voorspelde al eerder dat Paradijs zou worden ontslagen.
Voormalig TMG-directielid Mariannne Zwagerman wees vorige maand ook al op de machtsstrijd die gaande is binnen het media-concern:
“De vraag is nu of Sjuul de oorlog in zijn krant aandurft met grootaandeelhouder Frank Botman. In een bloedige strijd tussen Botman en die andere roofaandeelhouder, Marcel Boekhoorn, bleek voor de rechtbank in 2011 dat Botman TMG van de beurs wil halen en opknippen. Dat lukte tot nu toe niet. En dus probeert hij nu via de door hem neergezette CEO zijn plannen door te drukken. De lezer boeit dat niks. En dat is precies het dilemma van Sjuul. Wordt het oorlog of ondergang?”