Hoofdredacteur Sjuul Paradijs is per direct vertrokken, dan wel weggestuurd bij De Telegraaf. Volgens ex-Telegraaf-journalist Dominique Weesie, bedenker van GeenStijl en oprichter van PowNed, is het een zwarte dag voor de krant.
“Het is echt ongelooflijk wat er is gebeurd gisteravond. Niemand heeft dit aan zien komen; vrijdag heeft Paradijs nog aangegeven dat hij volle bak zou strijden voor de redactie, sterker nog dat hij die strijd met de directie zou winnen en op zondag komt opeens dit bericht naar buiten. Ik weet dat het maar een klein beetje scheelde of er had een wilde staking uitgebroken op de redactie.
“Paradijs en ik zijn absoluut niet de grootste vrienden van elkaar, maar dit scenario hebben de redactiemensen en Sjuul zelf absoluut niet verdiend. Er moet op zondagavond iets verschrikkelijks gebeurd zijn dat dit eruit is gekomen.”
Weesie, die – voor zijn ‘vertrek’ naar GeenStijl – jarenlang bij de krant werkte, legt uit waarom het vertrek van Paradijs zo’n schrok is. “Er moest natuurlijk 3 miljoen euro op de redactie bezuinigd worden en Sjuul wilde niet verder gaan dan een miljoen. Bovendien geloofde hij niet in het opknippen van de deelredacties omdat er dan teveel macht naar de directie zou gaan en hij zag daar geen verdienmodel in.
“Deze strijd gaat echt om redactionele onafhankelijkheid en de journalisten voelen zich nu overgeleverd aan de wensen van de directie. Het is ongelooflijk knap dat Sjuul van De Telegraaf weer een krant heeft gemaakt voor de originele achterban, namelijk mensen die rechts denken. Dat heeft hij goed gedaan.”
Tegelijkertijd begrijpt Weesie dat er iets moest gebeuren om de daling in de oplage tegen te gaan en om geld te verdienen met de digitale producten. “En Sjuul is wel een echte krantenman laat ik dát erover zeggen, maar misschien hadden ze er dan iemand met verstand van online naast moeten zetten.”
Voormalig TMG-directielid Marianne Zwagerman toont zich bij BNR niet verbaasd over het vertrek van Paradijs, maar wel over de teksten van Paradijs over zijn vertrek. “Dat hij heeft geaccepteerd om niets te zeggen, vind ik zeer teleurstellend.”
Volgens Zwagerman is het besluit om Paradijs aan de kant te zetten al weken geleden genomen. “Maar het is over de aandeelhoudersvergadering heen getild.”
Ook Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad toonde zich in het Mediaforum op NPO Radio 1 verbaasd over de stilte bij TMG. “Hoe betrouwbaar is een krant die niks zegt als er ondertussen daar van alles aan de hand is? Er is alleen een laf berichtje op de site verschenen en verder helemaal niks.”
Een paar weken geleden lekte uit dat de directie ruzie heeft met de hoofdredacteur over de toekomst van de krant. De directie wil deelredacties als Privé, De Financiële Telegraaf, Vrouw en Privé verzelfstandigen, maar dat zou ten koste gaan van de zeggenschap van de redacties. Deze deelredacties zouden dan immers direct worden aangestuurd door de directie.
WNL-hoofdredacteur en voormalig Telegraafjournalist Bert Huisjes snapt de stilte wel, zo laat hij aan TPO weten. “De redactie weet natuurlijk ook niet wat er gaat gebeuren, daar zullen ze het vanmiddag wel overhebben. Journalisten daar zijn ook echt verbaasd over het nieuws want niemand is daar verder over geïnformeerd. Het kon twee kanten oprollen; die van de redactie of van de directie. Het is toch het beste dat er een nieuwe tijdelijke hoofdredacteur komt, maar ze zullen er in ieder geval op aansturen om de krant te laten verschijnen want dat is bijna altijd gebeurd.”
Huisjes roemt Paradijs om diens rol bij de oprichting van omroep WNL. “Hij heeft in drie weken tijd 50.000 leden geworven, dat is heel bijzonder natuurlijk.”
De WNL-baas denkt overigens dat de krant nog wel even vooruit kan. “De basis is goed, met 450.000 reguliere en 25.000 digitale abonnees zijn ze nog steeds een van de grootste kranten ter wereld. Er zal alleen nu een manier gezocht moeten worden om te bezuinigen op kosten en om een verdienmodel voor digitaal te ontwikkelen.”
Voormalig Spits- en Dichtbij.nl-chefredacteur Bart Brouwers, die jarenlang bij TMG werkte, is verbaasd over het aftreden van Paradijs. “Ik loop daar niet dagelijks rond, maar juist omdat hij zichzelf altijd zag en presenteerde als de bewaker van het Telegraaf-erfgoed, was hij zo strijdbaar. Zowel intern als extern ging hij de oorlog aan met alle mensen die ‘tegen’ waren. Er moet dus iets heel groots gebeurd zijn (ofwel bij hem, ofwel bij zijn omgeving) dat hij die strijd nu opgeeft. Maar nogmaals: ik heb werkelijk geen idee wat dat ‘iets’ is.”
De verschillende journalisten en columnisten hadden nog even geen interesse om te reageren, ze verwijzen naar de vergadering van 14 uur waarin ze geïnformeerd worden over het vertrek van Paradijs en de toekomst van de krant.
Volgens Weesie zal Paradijs zelf bij deze vergadering aanwezig zijn. “Maar het is de vraag of hij wat mag zeggen; dat heeft natuurlijk met zijn vertrekregeling te maken. Het wordt nu heel belangrijk dat er een hele sterke opvolger komt van Sjuul. Eentje die niet als een marionet gaat dansen naar de pijpen van de directie want anders kunnen ze de krant wel direct opdoeken.”