Minister Schippers zei in een debat in de Tweede Kamer vandaag dat de groep verwarde personen lijkt toe te nemen. Zij vindt dat dit niet rechtstreeks te wijten is aan haar plan van min-600 miljoen, dat voorziet in het schrappen van een derde van de psychiatrie-bedjes in Nederland. Edith Schippers denkt nog steeds dat de maatschappij het gat dat door haar plannen in de opvang valt, wel kan dichten met mantelzorg. Maar je hoeft maar een beetje te snappen van psychiatrie, om te zien dat dat nooit gaat werken.
Al in 2011 voorspelde ik dat het gierend uit de hand zou lopen met de opvang, en dat doet het ook. Tijdens een hoorzitting afgelopen maandag in de Tweede Kamer waren meer dan tien specialisten uit de wereld van de GGZ, justitie en politie het daar roerend over eens.
Kamerleden Renske Leijten (SP) en Hanke Bruins Slot (CDA) waren bij deze hoorzitting aanwezig en probeerden Edith Schippers vandaag tot rede te brengen met harde feiten. Ze vroegen de minster om in ieder geval tijdelijk een pas op de plaats te maken. De gevolgen van het beleid van minster Schippers zijn namelijk, in tegenstelling tot wat zij beweert, meer dan duidelijk.
Voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp vatte het maandag eenvoudig samen: “Vijftien tot twintig procent van de politietijd gaat op dit moment in het afhandelen van incidenten met verwarde mensen zitten, het is geen klein ding meer. De verschuiving van de GGZ naar justitie gaat steeds sneller.”
Kamerlid Leendert de Lange van regeringspartij VVD was ook bij de hoorzitting van maandag aanwezig, maar is blijkbaar net zo verward als zijn minister. De Lange wil “dat de minister met zoiets belangrijks juist doorpakt en niet stilstaat.”
Schippers gaat dus onvermoeibaar door met het schrappen van bedden in instellingen. Ze wil “onderzoeken waar de knelpunten zitten, omdat er grote regionale verschillen zijn, en kijken waar het wel goed gaat.” Maar het gaat nergens goed. Het is één grote chaos. Sjef Czyzewski, bestuurder bij de Rotterdamse verslavingszorg zei maandag: “Het huidige zorgstelsel functioneert niet meer”.
“Nog voor de begrotingsbehandeling -eind september- moet het plan van aanpak klaar zijn. Daarbij wordt gekeken naar steden als Amsterdam en Den Haag, waar de opvang wel goed loopt,” zei Schippers vandaag. Onze minster van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet blijkbaar alleen de knipperende lampjes op het bord voor haar kop. De opvang in Den Haag en Amsterdam loopt helemaal niet goed. Hier zijn de feiten.
Michel Bourgonje, manager veiligheid bij de Nederlandse Spoorwegen vertelde maandag over zijn machinisten, die te maken hebben met honderden zelfmoordpogingen per paar. “In het afgelopen jaar is het ons gelukt 250 mensen te behoeden voor suïcide”, zei hij. “Maar het is aan de professionals om verdere begeleiding van deze mensen op te pakken. We maken mee dat mensen na een mislukte suïcide-poging de volgende dag weer op straat staan, en dan wel een geslaagde poging doen.”
Laat dit even op je inwerken. Wat meneer Bourgonje hier zegt, betekent dat onze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met haar beleid letterlijk over lijken gaat. En dan heb ik het nog niet eens over het leed van de familie en vrienden van alle verwarde mensen, die Edith Schippers aan hun droevige lot overlaat.