Deze week zijn er geen electorale verschuivingen. VVD blijft 4 a 5 zetels voor op de volgers (CDA, SP en PVV). Groen Links blijft 2 zetels groter dan de PvdA.
Maar heel weinig Nederlanders denken dat de problematiek rondom de PGB “vrijwel opgelost” is (9 procent).
54 procent vindt dat staatssecretaris Van Rijn moet aftreden. Van de VVD- en de D66-kiezers vindt een meerderheid het niet, maar bij de PvdA-kiezers vindt een meerderheid dat wel, net zoals de kiezers van PVV, SP en CDA. Daaruit is goed op te maken hoe complex de electorale positie van de PvdA is. Ten aanzien van veel meer dan dit onderwerp zijn de kiezers van D66 uit 2012 positiever over de aanpak van de regering dan de kiezers van de PvdA.
Dat blijkt ook als we aan de kiezers vragen hoe ze het vonden dat de drie partijen van de constructieve oppositie de regering de laatste anderhalf jaar hebben gesteund. 83 procent van de D66-kiezers beoordeelt dat positief, terwijl van de PvdA-kiezers dat maar 38 procent is.
Kiezers zijn sterk verdeeld over hoe het nu verder moet met de regering, nu er geen meerderheid meer in de Eerste Kamer zal zijn voor de 5 partijen, die tot nu toe de regering hebben gesteund. 46 procent vindt dat het kabinet nu beter kan vallen en 46 procent vindt dat het beter is door te regeren met wisselende meerderheden. VVD- en D66- kiezers zijn sterk voor het doorregeren met wisselende meerderheden. Bij de kiezers van de PvdA is er een kleine meerderheid dat het beter is om nu te vallen.
Wel is het zo dat kiezers van de verschillende partijen, ook van de PVV, ten aanzien van hun eigen partij vinden dat die partij voorstellen van de regering per keer moet beoordelen en niet dat die partij op alles “nee” moet zeggen.
Ten slotte blijkt (pdf) dat de kiezers ten aanzien van de Parlementaire Enquête over de HSL vooral vinden dat alle partijen schuldig zijn dat die HSL niet rijdt. Deze Parlementaire Enquêtes lijken per saldo het vertrouwen van de kiezer in de politiek geen goed te doen.