Brussel wil dat Nederland de komende twee jaar 2047 extra vluchtelingen uit onder meer Syrië en Eritrea opvangt. Dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend in een officieel voorstel aan de lidstaten.
De Europese Commissie wil de komende jaren zo’n 40.000 asielzoekers opvangen, en die eerlijker over de Europese Unie verdelen. Met de verspreiding hoopt Brussel Italië en Griekenland, waar nu de meeste vluchtelingen aankomen, te ontlasten. De commissie hanteert daarbij een verdeelsleutel.
Voor Nederland geldt een percentage van 5,12 procent. Dat komt dan neer op 1228 vluchtelingen die nu in Italië zitten en 819 vluchtelingen die in Griekenland zitten; een totaal van 2047 vluchtelingen. Daarnaast wordt Nederland gevraagd nog eens 732 vluchtelingen van buiten de EU te hervestigen. Deze komen vooral uit verschillende vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten.
Per opgevangen vluchteling uit Italië en Griekenland zal Nederland 6000 euro krijgen van de EU. Ook voor de opvang van vluchtelingen uit het Midden-Oosten krijgen de lidstaten financiële ondersteuning. De Commissie zegt daarvoor in totaal 50 miljoen euro beschikbaar te stellen.
Frans Timmermans, die namens de Commissie mede verantwoordelijk was voor het voorstel, stelt dat de Commissie nu ‘de daad bij het woord voegt’, maar benadrukt dat solidariteit hand in hand gaat met verantwoordelijkheid. “Daarom behelst ons voorstel ook de sterke eis dat de asielregels correct worden toegepast en dat lidstaten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat die niet worden misbruikt.”
Nu is het nog zo dat Italië en Griekenland vaak oogluikend toestaat dat vluchtelingen zonder zich te registreren doorreizen naar andere landen. Onder het Verdrag van Dublin mogen asielzoekers slechts in die lidstaat waar zij worden geregistreerd, eenmalig asiel aanvragen. De Commissie wil dat nu alle vluchtelingen die de EU betreden geregistreerd worden aan de hand van hun vingerafdrukken. Daarvoor zullen extra teams beschikbaar worden gesteld.
Italië heeft sinds 2013 een stijging van 277 procent in ‘onregelmatige grensovergangen’ gezien. Voor Griekenland ligt dat percentage op 153 procent. Samen zijn beide landen goed voor 80 procent van het totaal in de Europese Unie. De Commissie geeft aan de situatie in Malta, waar ook steeds meer vluchtelingen aanmeren, goed te blijven monitoren.
Duitsland, Frankrijk en Spanje zouden de meeste vluchtelingen moeten overnemen. Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken hebben het wettelijke recht om niet mee te doen, omdat zij recht dat in een eerder stadium hebben bedongen. Het voorstel is door verschillende lidstaten zeer kritisch ontvangen. Onder anderen Frankrijk, Spanje en Polen hadden in een eerder stadium al kritiek geuit.
TPO/ANP