Politiek

Het grote kiesdrempel-topic – Met Hans Wiegel, Ronald van Raak, Sargasso en meerrrr!

28-05-2015 19:33

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer vindt dat er een kiesdrempel moet worden ingesteld in de Tweede Kamer. Dat zei hij dinsdag in een interview onder meer in het AD. Volgens Keizer is het steeds moeilijker om een regering samen te stellen omdat de politiek steeds meer versplintert. “Als je niet oppast, heb je zes, zeven partijen nodig om een regering te vormen. Dat wordt wel heel erg ingewikkeld. In andere landen bestaat er ook een kiesdrempel. Het is voor mij niet ondenkbaar, het is een optie.”

Maar wat wil de VVD nou eigenlijk?

De Tweede Kamer telt nu door afsplitsingen en het ontbreken van een kiesdrempel zestien fracties. Door een kiesdrempel zullen minder partijen erin slagen in het parlement te komen. De middelgrote en grotere partijen zouden dan meer zetels kunnen verdelen. Een kabinetsformatie wordt dan makkelijker. Het is geen nieuw voorstel, het CDA maakt zich al langer hard voor een kiesdrempel. Ook Keizers voorganger Benk Korthals deed al eens een suggestie in die richting. Maar: de Teldersstichting – het wetenschappelijk bureau van de liberalen – zag dat niet zitten. Ondertussen benadrukte VVD-veteraan Hans Wiegel donderdag dat de VVD altijd ‘mordicus tegen‘ een kiesdrempel is geweest.

Van Raak (SP): ‘We hebben een prachtig kiesstelsel’

TPO’s Hans Izaak Kriek liep bij SP-Kamerlid Ronald van Raak binnen. De SP-denker wijst er op dat met een kiesdrempel de PVV, SP, ChristenUnie, GroenLinks en D66 nooit in de Tweede Kamer hadden kunnen komen. En een links blok vormen door de SP en PvdA te laten fuseren? Daar voelt Van Raak niets voor want zijn partij doet het in de peilingen veel te lekker: “Het voelt als een bevrijding dat we eindelijk groter zijn dan de PvdA en zelf de koers van links kunnen bepalen.”

Sargasso: cijfers en tabellen

De cijferfetisjisten van Sargasso gooiden de cijfers van de afgelopen jaren in hun helse machines.

versnippering

Wat blijkt: niet versnippering aan de rand is wat het vormen van combinaties lastig maakt, maar juist versnippering in het politieke midden. Het aantal zetels bij de traditionele grote 3 (CDA, PvdA en VVD) is al heel lang niet genoeg meer voor een makkelijke meerderheid. Conclusie: Het voorstel van de VVD zegt dan ook meer over hun eigen situatie dan over de werkelijke noodzaak van een kiesdrempel.

Menno de Bruyne (SGP-voorlichter): 15 zetels is genoeg!

Sluiten we af met SGP-fractievoorlichter Menno de Bruyne. Die pleit ondertussen in het SGP-clubblad voor een omgekeerde kiesdrempel: wat als een fractie maximaal 15 zetels zou hebben? Want er is volgens hem veel verborgen werkloosheid in het parlement.