Tim den Besten ondervindt hoe ver grensverleggende televisie kan gaan

29-05-2015 16:23

In augustus start de VPRO met een ‘privacyschendend’ nieuw programma: Super Stream Me. Tim den Besten en Nicolaas Veul laten zich drie weken lang live registreren en uitzenden, zonder censuur, knipjes of montage. Daarna volgt een documentairereeks over hoe ze dat ervaren hebben. Den Besten over Super Stream Me en hoe ver de rol van sociale media moet reiken.

Na Big Brother, De Bus, De Gouden Kooi en Utopia dachten we alles wel gehad te hebben. Waarom moet dit?

“Dit moet omdat we iedereen om ons heen, van je vrienden tot je eigen moeder en weet ik wie nog meer, bezig zien met social media. Het draait om likes en foto’s posten en dat neemt steeds heftigere vormen aan. We merken dat wij daar zelf ook in meegesleurd worden. Die tweede wereld is net zo belangrijk aan het worden als het echte leven. Dat resulteerde in dit project, waarin we alles erg overdrijven, met het boek The Circle van Dave Eggers in ons achterhoofd.”

Is die social media-invloed zo serieus, want je kiest er toch zelf voor?

“Is het een keuze? De wereld beweegt zich zo dat social media nu een wezenlijk onderdeel van onze samenleving zijn geworden. Of dat eng is, dat willen we onderzoeken. Nicolaas denkt van wel, hij is wat terughoudender maar voor mij is dat niet zo. Ik weet niet beter en heb nooit anders gedaan. Maar goed, mensen kunnen er in doorslaan, als dat al niet gebeurt. De grenzen vervagen. Een vriendin van mij is arts en nooit met dit soort dingen bezig, totdat ze onlangs zei: ‘Ik postte dezelfde foto als jij en jij krijgt dan heel veel likes en ik maar drie’. Toen dacht ik: wow… Iemand waarvan ik dit helemaal niet had verwacht. Social media is als een olievlek die zich uitspreidt.”

 

‘Bij RamBam heb ik soms het idee dat ik er word ingeluisd’

 

Zien we je straks live op het toilet een nummer-2 doen?

“Waarschijnlijk wel ja, misschien niet de behoefte zelf maar het toilet en de douche zijn niet afgeschermd. Wij dragen constant camera’s op ons lichaam die nooit uitgaan en in het huis waar we wonen hangen ook overal camera’s. Er waren al vrienden die aangaven dat ze er geen zin in hadden om daar onderdeel van te zijn. Dat is dus ook het interessante: wat doet het met je omgeving? Vergelijk het met een restaurant: als de ober komt, dan stop je meestal even met praten, want anders voelt dat gek. Maar in ons geval kunnen de mensen die live meekijken ook nog eens reageren.”

Hoe ver kunnen we nog gaan met dit bizarre voyeurisme, wordt het steeds extremer?

“Ik denk dat er met de komst van nieuwe techniek steeds meer ontwikkelingen voor iedereen beschikbaar zijn en ik weet niet waar het eindigt. Voorlopig is het einde nog lang niet in zicht. In Korea bijvoorbeeld, is het heel normaal dat bekende mensen met elkaar in een huis zitten en constant worden gestreamd. Wij lopen daarop achter, dus als we willen weten hoe onze toekomst er uitziet of dat tegen willen houden dan moeten we naar Azië kijken.”

Waar ligt die grens voor jou dan?

“Voor mij betekent het dat ik nieuwe dingen wil proberen, in het diepe worden gegooid en er dan een film of documentaire over maken, zoals dat ik deed met Oudtopia en Een Man Weet Niet Wat Hij Mist. Mensen denken wel dat we gekke impulsieve dingen doen maar ik ga echt niet over één nacht ijs. We denken er maanden over na.”

En hetgeen je doet wordt dan gerechtvaardigd door de boodschap die je hebt?

“Aan de ene kant denk ik: wat kunnen die social media nou voor kwaad maar aan de andere kant zie ik ook de invloed ervan en het gaat bij sommigen echt heel ver. Het beïnvloedt ons leven meer dan ooit en die ontwikkeling is iets waar ook wetenschappers zich steeds meer zorgen om maken. Wat wij gaan doen is een extreem voorbeeld maar hopelijk kunnen mensen er dan over nadenken of er iets van leren.”

Wat vind je van wat je collega’s bij RamBam doen, is dat grensverleggend?

“Ik vind het een erg leuk programma, ze kaarten meestal goede onderwerpen aan maar ik heb ook weleens het gevoel dat ik er als kijker word ingeluisd. Dat het teveel vooraf op de redactie besproken is wat ze gaan doen. Toch, wat zij met een verborgen camera doen is vaak erg spannend. Ze flikken het wel steeds weer.”

Is dat dan niet een plek voor jou?

Nee, ik heb het nu heel druk met onder meer ons kinderprogramma Beestieboys en met Super Stream Me. Later blijf ik ook het liefst eigen programma’s maken, samen met Nicolaas.

Foto boven artikel: VPRO, met Tim rechts en Nicolaas links