TPO Talk

En de winnaar van de FIFA Fair Play award is…

02-06-2015 12:44

Corrupte landen kozen veel vaker voor  Sepp Blatter (UPDATE: inmiddels opgestapt) als FIFA-praeses dan niet-corrupte landen, en de landen met veruit de meeste voetballers keerden zich massaal tegen hem. Het tumult, de felle kritiek, stevige oppositie en harde beschuldigingen tegen de dit weekend herkozen praeses wordt gestaafd en begrijpelijk na een data-analyse.

Want hoewel bewijzen voor de geur van corruptie en vriendjespolitiek die de organisatie al langer omgeeft moeilijk te leveren zijn, draagt de manier waarop de verkiezingen georganiseerd worden bepaald niet bij aan een onkreukbaar imago.

Als we kijken naar de veronderstelde achterban van tegenkandidaat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Ali Bin Al Hussein, en we vergelijken die met de landen die voor Blatter hebben gestemd, kunnen we al interessante conclusies trekken. (Officieel weten we natuurlijk niet wie op wie gestemd heeft. Dus we moeten ons verlaten op de experts en journalisten die de sport nauwgezet volgen.)

CPI

Eerst kijken we maar eens naar de CPI, de Corruption Perceptions Index, samengesteld door Transparancy International. De CPI meet en vergelijkt landen en regio’s aan de hand van gepercipieerde corruptie van de publieke sector. De CPI is een samengestelde index: gebaseerd op een combinatie van enquêtes, onderzoeken en informatie van gerenommeerde instellingen. Deze index is wereldwijd de meest gebruikte maatstaf om corruptie te meten. Het best presterende land op de CPI is Denemarken met 92 punten. Somalië, het slechts presterende land, scoort 8 punten.

Als we wat we weten over het stemgedrag tijdens de FIFA-verkiezingen combineren met de CPI index, zien we dat de landen die op Blatter hebben gestemd een gemiddelde CPI hebben van 42. De CPI van de supporters van Prins Ali is gemiddeld 62. Het verschil van 20 punten toont een significant hogere corruptie in de landen die op Blatter stemmen aan.

Geregistreerde voetballers

Daarna kijken we naar de FIFA-website waar we kunnen zien hoe veel geregistreerde voetballers er zijn per land. Wereldwijd zijn er 38 miljoen geregistreerde voetballers. Op Prins Ali zijn 73 stemmen uitgebracht, waarvan we er 48 met zekerheid naar een land herleiden. In de landen waarvan we zeker weten dat ze op Prins Ali hebben gestemd staan 23 miljoen voetballers geregistreerd. Dat laat maximaal 15 miljoen geregistreerde voetballers over in het kamp van Blatter. Prins Ali wordt dus gesteund door landen die 60 procent van de geregistreerde voetballers vertegenwoordigen.

Kleine landen hebben relatief veel in de melk te brokkelen bij de FIFA. Ieder land heeft 1 stem en er zijn 209 landen aangesloten. Van de 209 bij de FIFA aangesloten landen zijn er:

– 7 met minder dan 1000 spelers;

– 73 met minder dan 10.000 geregistreerde spelers: voetbaldwergen. Denk aan landen als Liechtenstein, de Seychellen en Andorra;

– 87 met tussen de 10.000 en 100.000 geregistreerde spelers;

– 40 met tussen de 100.000 en 1.000.000 geregistreerde voetballers;

– 9 met meer dan 1 miljoen spelers, waaronder Nederland.

Het stemgewicht binnen de FIFA per geregistreerde speler, kleine voetballanden hebben relatief veel stemgewicht

Het stemgewicht van landen binnen de FIFA per geregistreerde speler. Hoe groter het bolletje, hoe groter het relatieve stemgewicht

De 9 landen met de meeste leden hebben samen 21 miljoen van de 38 miljoen geregistreerde voetballers, ongeveer 55%, daarvoor krijgen ze 4% van de stemmen. De kleinere landen, de resterende 96%, scoren gemiddeld hoger op de CPI.

Hoe fair wil je de play hebben?

Door: Gregor Brandt en Sicco Brakema, de kaart is gemaakt met Mapgrove: www.mapgrove.com

PS Met Big Data kun je meer analyseren dan corruptie binnen de FIFA. Zo blijkt een fusie tussen Ahold en Delhaize op de Amerikaanse markt een uitstekend idee.