Wel eens gehoord van private lease? Het is vergelijkbaar met leasen van een auto via de zaak, alleen regel je het bij private lease allemaal zelf. Particulier leasen, dus.
Voor een vast bedrag per maand neem je iets in gebruik (dat kan dus een auto zijn, maar bijvoorbeeld ook een wasmachine of een computer) en na afloop van het contract gaat het product weer terug naar het leasebedrijf.
Het kan handig zijn om dat te doen als je iets maar voor een korte tijd nodig hebt, als je het niet zelf wilt of kunt kopen of als je iets (tijdelijk) met andere mensen wilt delen.
Er zijn natuurlijk wel regels aan verbonden én het kost geld, dus je moet je even inlezen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) noemt vier tips die de aandacht verdienen.
Lees ook: Wie een schone auto wil leasen, moet dat vóór 2016 doen
Een private lease-contract kost soms wel enkele honderden euro’s per maand, natuurlijk afhankelijk van wat je least.
Dat geld kun je uiteraard niet meer gebruiken voor uitgaven zoals de hypotheek, ziektekosten, alimentatie en andere vaste lasten. Ga na: kun je het écht wel missen (en ook voor een langere tijd)?
Je gaat een contract aan voor een langere tijd. Bij private lease is het vaak niet mogelijk het contract tussentijds te beëindigen (of het kan alleen tegen hoge kosten).
Check voordat je gaat leasen wat de voorwaarden van de aanbieder zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan op het moment dat je inderdaad van het contract af wilt.
Omdat je maandelijks betaalt lijkt leasen misschien goedkoop, maar de optelsom van deze maandelijkse betalingen kan aanzienlijk hoger zijn dan de aanschafprijs.
Zelf kopen kan daarom voordeliger zijn (daar schrijft de Consumentenbond ook over). Vooral bij relatief goedkope producten (waarvoor je het geld misschien wel gewoon hebt) is dat het overwegen waard.
Het is een ander verhaal als je iets – zoals een auto – hard nodig hebt, het zelf niet kunt kopen maar de maandelijkse ‘huur’ er wel voor over hebt.
Er zijn verschillende private lease-contracten en ze kunnen nogal van elkaar verschillen. Sommige aanbieders bieden extra service als er iets kapot gaat, anderen doen dit niet.
Het hoeft niet erg te zijn als je geen extra service krijgt, als je maar weet dat dat het geval is. Zodat je – ook hier – niet voor verrassingen kunt komen te staan.
Lees ook: Drie dingen om op te letten als je een auto van de zaak krijgt
Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld.nl