Bible Belt presents: Lalaland Festival 2015

11-06-2015 12:41

De namen van de meeste festivals in steden als Amsterdam zijn voorzien van nonchalante zelfstandige naamwoorden in combinatie met een schreeuwerig Facebook-evenement in blokletters. Harderwijk blijft daarentegen lekker nuchter: Lalaland. Geen jammerende pretentieuze technoteksten in de omschrijving van het evenement, maar gewoon leuk. En zo was precies de sfeer van het festival; gewoon leuk.

Kleinschalig groots

De bedenkers van Lalaland hadden 3 jaar geleden waarschijnlijk niet durven dromen dat het festival zo’n succes zou worden. In 2012 was het idee dan ook om een gratis kleinschalig festival te organiseren voor jong en oud in Harderwijk en omgeving. Ondanks dat het festival nog steeds gratis en voor iedereen toegankelijk is, mogen de organisatoren en vrijwilligers vandaag de dag wel degelijk spreken van een groots, maar toch kleinschalig, festival. Joost van Bellen, Martin C. de Waal en dragqueens die voor Amsterdam niet onbekend zijn, stonden namelijk ineens in Harderwijk op het podium. In het Facebook-evenement van Lalaland benoemt één van de bezoekers zelfs dat het de sfeer van Lowlands pakt (maar dan gratis en naast de deur, uiteraard).
11201843_913247225402019_6385972828669057548_n

Jij bent goed zoals je bent

De Wunder Bar: daar waar je geen idee hebt of je nou een biertje staat te bestellen bij een man of een vrouw. Ondanks dat wij van nature de neiging hebben om iemand te classificeren als man of vrouw, is dat bij deze bar even niet meer belangrijk. Het gaat er bij de Wunder Bar namelijk om dat iedereen zichzelf kan zijn, of dat nou als hetero, homo, transgender of dragqueen is. Oftewel “jij bent goed zoals je bent”, aldus Kinderen voor Kinderen. Waar de Wunder Bar een aantal jaar geleden een klein barretje in de buitenlucht was, was het dit jaar een complete tent inclusief bar, podium en acts. Deze acts bestonden onder andere uit een optreden van de dragqueen Snorella, maar het waren vooral de (karaoke-)optredens van de bezoekers zélf die het ‘m deden. Dat is dan ook het idee van Lalaland: de bezoeker mag kijken, luisteren, voelen en proeven, maar vooral zelf meedoen.
IMG_0868
“Ben je niet bang voor negatieve reacties?” “Nee! In plaatsjes rondom Harderwijk zou ik daar wel bang voor zijn, maar in Harderwijk niet”, aldus één van de mannelijke vrijwilligers die achter de bar stond te shinen in een glitterjurk, inclusief kroontje op zijn hoofd. Het is bijzonder dat dit soort opmerkingen vaker gemaakt worden, aangezien Harderwijk zich in de Bible Belt bevindt en deze nou niet persé bekend staat om z’n tolerantie als het gaat om de LGBT-community. Je zou kunnen zeggen dat Lalaland een verandering teweeg aan het brengen is, zij maken Harderwijk voor twee dagen de uitlaatklep voor íédereen. Pas maar op Bible Belt, straks raak je je imago nog kwijt.