Het kabinet zal in de Europese Unie gaan inzetten op een ‘redelijker verdeling van bootvluchtelingen in Europa’. In principe is het kabinet akkoord met het voorstel van de Europese Commissie dat voorziet in de herverdeling van vluchtelingen zoals dat er nu uitziet, waarin Nederland 2047 vluchtelingen extra zou moeten opnemen. Maar premier Rutte maakte tijdens een debat dat vandaag plaatsvond over de kwestie meermaals duidelijk dat de kabinetsinzet mede afhankelijk is van de inspanningen die andere lidstaten leveren.
Tot ergernis van de oppositie, die Rutte met meerdere moties tot meer concretisering van de plannen probeerde te bewegen, bleef de premier vaag over wat Nederland nou precies wil bereiken. Pas in september, wanneer de onderhandelingen over de voorstellen van de Europese Commissie over de herverdeling van vluchtelingen worden gevoerd, verwacht de premier meer duidelijkheid te kunnen geven.
D66-leider Alexander Pechtold verweet het kabinet een ‘na u, na u’-mentaliteit aan te nemen en spoorde de regeringspartijen aan tot het actief innemen van een standpunt in plaats van medewerking aan de herverdeling van asielzoekers afhankelijk te maken van de bijdrage van andere EU-landen. Al zeker twaalf landen zouden dwarsliggen. Hongarije heeft publiekelijk al gezegd niet mee te willen werken aan de herverdeling.
Volgens het EU-plan worden 40.000 asielzoekers die nu in Griekenland en Italië zitten, verspreid over de rest van Europa. Nederland zou dan 2047 asielzoekers opnemen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie stelde dat hij het plan niet bij voorbaat omarmt, maar dat het ook niet onacceptabel voor hem is. Wanneer door de Europese Unie rekening wordt gehouden met de inspanningen die Nederland al levert, zou dat volgens Dijkhoff ook kunnen leiden tot een lager aantal vluchtelingen dat Nederland extra moet opnemen.
Tijdens het debat bleek ook wederom dat PvdA en VVD niet met dezelfde insteek naar het vluchtelingenplan kijken. Waar Malik Azmani (VVD) de voorwaarde dat andere lidstaten ook hun deel doen ziet als harde voorwaarde voor de opvang van extra vluchtelingen in Nederland, wilde Attje Kuiken (PvdA) juist dat het kabinet actief zou gaan lobbyen voor het herverdelingsplan van de EU.
Ook was Kuiken blij met het EU-plan. Azmani noemde het plan juist ‘teleurstellend’ en beschouwt het migratiebeleid van de EU als ‘failliet’. Volgens hem is er te veel sprake van symptoombestrijding en wordt het probleem van de ‘ongecontroleerde toestroom’ van asielzoekers niet bij de wortel aangepakt